Radnik muzeja bacio u smeće limenke od piva koje su bile deo izložbe

S vremana na vreme, događa se da ljudi pomisle da određene instalacije u muzejima nisu umetnička dela, pa ih pojedu, oribaju, prisvoje. Jedan takav primer dolazi iz Holandije, gde je domar bacio prazne limenke piva za koje se ispostavilo da su u stvari deo postavke.

Domar muzeja Lam u holandskom gradu Lise, pretpostavio je da je umetničko delo "Sva dobra vremena koje smo proveli zajedno", umetnika Aleksandra Laveta zapravo smeće i učinilo mu se da ambalaža treba da ide u kantu. Ali ako se pažljivije pogledaju limenke, primetićemo da su u stvari ručno oslikane i "trebalo je mnogo vremena i truda za stvaranje", navodi muzej, a piše Gardijan. 

"Umetnička dela često ostavljamo na neuobičajenim mestima, pa otuda i izložba u liftu. Pokušavamo da iznenadimo posetioca sve vreme", rekla je Frukje Bading, portparol muzeja.

Kustos Elisa van den Berg je zaravo primetila da su limenke nestale kada se vratila sa kratke pauze. Izvukla ih je iz kese za smeće baš u trenutku kada je trebalo da budu izbačene. Istakla je da ne osuđuju radnika, koji se tek priključio kolektivu i da smatra da je on samo radio svoj posao.

Naša umetnost podstiče posetioce da svakodnevne predmete vide u novom svetlu, naglašavaju iz muzeja: "Izlaganjem umetničkih dela na neočekivanim mestima, pojačavamo ovo iskustvo", kaže direktor Sietske van Zanten.

Nije usamljen primer

Incident je poslednji u nizu, a dešavaju se s vremana na vremu u galerijama i muzejima. Godine 2023. jedan čovek je pojeo bananu koja je bila zalepljena na zid kao deo instalacije italijanskog umetnika Mauricija Katelana u galeriji u Seulu.

Skulptura "Kad plafon počne da prokišnjava", nemačkog umetnika Martina Kipenbergera, bila je 2011. godine pozajmljena Muzeju Ostval u Dortmundu i sloj boje koji je trebao da predstavlja fleku je zapravo oribala radnica u muzeju.