Ako ste sa Balkana, ovaj trend vam je već verovatno dobro poznat, ali ispostavlja se da za mnoge predstavlja novitet. "Balkanski doručak", kako je nazvan trend, ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a čak nije neophodno ni korišćenje pribora.
"Balkanski doručak" podrazumeva tanjir pun svežih namirnica, kao što su povrće koje nije termički obrađeno, sir, slanina, hleb. Neki su za ovu kombinaciju rekli da im je "pročistila organizam", a mnogi influenseri kažu da su prijatno iznenađeni, jer nisu očekivali da će ih ovakav doručak zasititi. Kajgana, kuvana jaja, suvo meso i kobasice su još jedan neizostavan dodatak ovom obroku.
Ovaj jednostavan, ali hranljiv spoj koji mnogi od nas konzumiraju je zaintrigirao korisnike društvenih mreža sa drugih delova sveta, a posebno Amerike, kada je u avgustu jedan TikTok korisnik objavio video svog "balkanskog doručka".
Na snimku korisnika @.dayi_ se vide sveže paprike, krastavac, paradajz, parče hleba, mrvljeni sir. Ove namirnice jede rukama, u tišini, a snimak je pregledalo čak preko 5 miliona ljudi. Od tada su brojni drugi korisnici platforme odlučili da sami probaju "Balkanski doručak".
"Vidi se da uživa u hrani", "Ovo izgleda baš jednostavno i ukusno", pisali su ljudi u komentarima.
Druge verzije doručka mogu uključivati kajganu ili kuvana jaja, suvo meso i kobasice ili namaze poput ajvara. Mnogi influenseri koji su probali "balkanski doručak" kažu da su prijatno iznenađeni, kao i da nisu očekivali da će ih sirove namirnice zasititi.
"Ovo bih jeo svaki dan, tako je sveže i dobro," kaže TikTok korisnik @rox_as. Ljudi u komentarima se slažu, dodajući da doručak deluje osvežavajuće. "Zašto ovo izgleda tako ukusno? Nije uopšte komplikovano, ali sada kada gledam, tako mi se jede", "Izgleda da smo prešli sa kuvanja složenih jela na grickanje sirovog povrća, sviđa mi se", "Toliko povrća od ranog jutra sigurno hidrira telo," pisali su korisnici u komentarima.
Da li je "balkanski doručak" zdrav
Uopšteno govoreći, ovo jeste zdrav trend. Raznoliko povrće koje je ispunjeno vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima je dobar izbor hrane za početak dana, a vlakna u povrću takođe deluju kao prebiotik, koji je koristan za mikrobiom creva i opšte zdravlje creva.
Paprika posebno sadrži antioksidante kapsantin, violaksantin, lutein i kvercetin, prema nutricionistima za "Tudej". Takođe su dobar izvor vitamina C , A i E, kao i kalijuma, koji podržava kontrolu krvnog pritiska i zdravlje srca. Sirevi koji se nalaze u obroku takođe sadrže neke zdrave hranljive materije, poput proteina i kalcijuma. A hleb, ako se pravi od celih žitarica, obezbeđuje vlakna, proteine i druge zdrave hranljive materije.
Dobro je napomenuti da je neke od sastojaka je bolje jesti umereno, poput mesa i sira, jer sadrže zasićene masti i natrijum koje ne treba konzumirati u preteranim količinama.
Nekima neočekivano ne prija jedna stvar
Iako je ovo generalno prilično zdrav obrok, neki influenseri su svojim pratiocima naglasili da pažljivo konzumiraju toliko povrća odjednom, u slučaju da nisu navikli na velike količine vlakana. Kako neki kažu, iako je doručak bio ukusan, posle su imali probleme sa varenjem i bolove u stomaku.