Prešli ste granicu: Koliko dugo možete sedeti u kafiću pre nego što počnete da smetate konobarima

Ukoliko imate mogućnost da radite na daljinu, nije isključeno da će lokalni kafić da postane vaš kancelarijski prostor, jer kombinacija toplih napitaka, peciva, blage akustične plejliste i barmena sa kojim popričate se čini kao idelano okruženje. Iako vam deluje da ste nenametljivi, u nekom trenutku konobari bi ipak želeli da se spakujete i krenete kući. Pa, kada treba da odete?

Kafić pored vaše zgrade vam se čini kao druga kuća, jer neretko u njemu provodite dobar deo radnog vremena. Dok radite svoj posao i uživate u kafu ili soku, ugostiteljski radnici na to možda gledaju drugačije.

"Namerno ili ne, obično zauzimate dva do četiri mesta u kafiću, u zavisnosti od stola za kojim sedite. Ako ste sami, radite sami, i zauzimate taj sto, to je prilično visoka cena za prodavca. Još ako ostanete duže, to će uticati na dnevni prihod vašeg lokalnog kafića", kaže barista Heder Peri.

Koliko dugo je u redu sedeti u kafiću 

Zapravo ne postoji samo jedan odgovor koliko dugo možete da sedite u kafiću. Umesto toga, uzmite u obzir svoje okruženje da biste odlučili da li preterujete, preporučuju konobari.

"Razmislite u koje doba dana svraćate. Zadržati se nekoliko sati u sredu ujutru verovatno nije tako strašno kao kampovanje za stolom užurbanog subotnjeg jutra", naglašava Peri.

Takođe treba da uzmete u obzir i dizajn, veličinu i atmosferu prostora.

"Otvorena šema nameštaja, sofe i stolovi su signali da ste pozvani da ostanete. Ako ima dosta raspoloživih mesta za sedenje i stolova, ne samo par stolova i stolica, možete se izvući dužim boravkom", rekla je Karolajn Bel, osnovač kafea Grumpy u Njujorku.

Ako ste jedina mušterija, konobari obično očekuju da ćete se malo zadržati. 

"Lično mi ne smeta da se ljudi zadržavaju u kafiću. Smatram privilegijom što ljudi žele da se druže u našem prostoru i rado sam im domaćin. Ako nema nikoga u radnji, naravno da želim da neko bude tu. Čak i ako ne razgovara sa konobarom, to menja atmosferu", naglašava Čelsi Hjuit menadžer restorana, piše Hafpost.

Nekada signale da treba da idete daju i gosti koji čekaju da sednu: "S druge strane, ako čujete kako ljudi gunđaju da nemaju gde da sednu, a vi ste nekoliko sati sakriveni za stolom za četiri osobe sa jednim pićem, uzmite to kao znak da krenete", ističe Peri.

Svakako da vlasnici i konobari ne vole da im se kapuje u lokalima satima sa samo jednim pićem, kao ni da se koriste utičnice kako biste napunili telefone i laptop.