Kafić pored vaše zgrade vam se čini kao druga kuća, jer neretko u njemu provodite dobar deo radnog vremena. Dok radite svoj posao i uživate u kafu ili soku, ugostiteljski radnici na to možda gledaju drugačije.
"Namerno ili ne, obično zauzimate dva do četiri mesta u kafiću, u zavisnosti od stola za kojim sedite. Ako ste sami, radite sami, i zauzimate taj sto, to je prilično visoka cena za prodavca. Još ako ostanete duže, to će uticati na dnevni prihod vašeg lokalnog kafića", kaže barista Heder Peri.
Koliko dugo je u redu sedeti u kafiću
Zapravo ne postoji samo jedan odgovor koliko dugo možete da sedite u kafiću. Umesto toga, uzmite u obzir svoje okruženje da biste odlučili da li preterujete, preporučuju konobari.
"Razmislite u koje doba dana svraćate. Zadržati se nekoliko sati u sredu ujutru verovatno nije tako strašno kao kampovanje za stolom užurbanog subotnjeg jutra", naglašava Peri.
Takođe treba da uzmete u obzir i dizajn, veličinu i atmosferu prostora.
"Otvorena šema nameštaja, sofe i stolovi su signali da ste pozvani da ostanete. Ako ima dosta raspoloživih mesta za sedenje i stolova, ne samo par stolova i stolica, možete se izvući dužim boravkom", rekla je Karolajn Bel, osnovač kafea Grumpy u Njujorku.
Ako ste jedina mušterija, konobari obično očekuju da ćete se malo zadržati.
"Lično mi ne smeta da se ljudi zadržavaju u kafiću. Smatram privilegijom što ljudi žele da se druže u našem prostoru i rado sam im domaćin. Ako nema nikoga u radnji, naravno da želim da neko bude tu. Čak i ako ne razgovara sa konobarom, to menja atmosferu", naglašava Čelsi Hjuit menadžer restorana, piše Hafpost.
Nekada signale da treba da idete daju i gosti koji čekaju da sednu: "S druge strane, ako čujete kako ljudi gunđaju da nemaju gde da sednu, a vi ste nekoliko sati sakriveni za stolom za četiri osobe sa jednim pićem, uzmite to kao znak da krenete", ističe Peri.
Svakako da vlasnici i konobari ne vole da im se kapuje u lokalima satima sa samo jednim pićem, kao ni da se koriste utičnice kako biste napunili telefone i laptop.