Manje pranja, više nošenja: Odeća koju gotovo nikada ne morate da perete

Verovatno se još uvek sećate onog jednog džempera ili para farmerki koji ste pogrešno oprali, pa onda više nikada niste mogli obući. Da bismo ovo sprečili, važno je da znamo kako da peremo određenu odeću, kao i da li je uopšte potrebno da se stavlja u veš mašinu nakon svakog nošenja. Evo koji materijali ne zahtevaju često pranje.

Neke tkanine su znatno izdržljivije od drugih, tako da nije neophodno prati ih u mašini nakon samo jednog nošenja. Štaviše, ako odeću od sledećih materijala previše perete, ona se može promeniti, izdeformisati i upropastiti. Tkanine koje "ne vole" previše vode i deterdženta su:

Teksas

Verovatno ste nekada čuli da ne bi trebalo da perete farmerke, ali da li znate zašto? Teksas je prvobitno služio za pravljenje odeće za fizičke radnike, tako da je namenjen da "preživi" više od jednog nošenja bez pranja.

Prekomerno pranje farmerki može dovesti do toga da izbledi i da se skupi materijal, što sprečava jedno od glavnih svojstva ove tkanine - da se oblikuje prema vašem telu. Bolje je da krpom očistite samo mrlje koje se pojave, pa svoje farmerke ili teksas jaknu ostavite da se osuši. Veliki ljubitelji teksasa će možda čak godinama izbegavati pranje, ali ako želite da ih održavate čistim, možete ih oprati nakon otprilike deset nošenja.

Ne zaboravite da ih izvrnete naopačke, da biste smanjili potencijalno oštećenje od trenja i obavezno ih perite na niskoj temperaturi. Stručnjaci čak preporučuju ovaj neobičan, ali navodno efikasan način pranja farmerki, koji će umanjiti verovatnoću da se oštete - da u njima idete pod tuš!

Vuna

Vuna je jedan od najlakših materijala za održavanje, koji zauzvrat čini mnogo toga za nas - greje nas, štiti, a može čak i da nas hladi. Vuna ima određena antimikrobna svojstva, što znači da su njena vlakna obložena voštanim lanolinom (koji ovčje krzno čini vodootpornim), što odvodi vlagu iz tela i sprečava rast bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Drugim rečima, vuna se može nositi iznova i iznova bez pranja.

Dovoljno je da samo malo naparite ili proluftirate svoje vunene odevne komade kada im je potrebno osveženje. Ako vam na tkaninu dospe fleka, potrudite se da je što pre uklonite, jer je fleke koje se osuše teže skinuti.

Kada odlučite da je vreme za pranje, koristite isključivo niske temperature i blag deterdžent za vunu i svilu.

Lan

Jedan od najstarijih materijala na svetu (10.000 godina) je izgleda još uvek jedan od omiljenih. Lanena tkanina je popularna leti, jer je prirodno prozračna, uklanja vlagu sa tela, brzo se suši i ima antimikrobni silicijum, koji pomaže u sprečavanju neprijatnog mirisa.

Iako ne mora često da se pere, nekima lan ne odgovara zbog gužvanja. Ako vam ovo smeta, opredelite se za peglanje ili paru, pre nego što ove komade odlučite da stavite u veš mašinu. Snažna centrifuga mašine će stvoriti još više nabora ili oštetiti niti. Ne koristite izbeljivač i omekšivač, jer ovi proizvodi mogu ostaviti sloj zbog koga će lan delovati kruto.

Liocel - nalazi se u sportskoj odeći

Liocel je alternativa viskozi i pravi se od drvene pulpe. Važi za tkaninu koja se "efikasno nosi sa vlagom", zahvaljujući sitnim kanalima između njegovih celuloznih vlakana koji apsorbuju znoj i održavaju telo suvim. Zato se često nalazi u sastavu sportske odeće, prenosi "Gardijan".

Dok je preporučljivo da odeću od ovog materijala perete posle intenzivnih treninga, ako je nosite svakodnevno i ne znojite se mnogo, onda nema potrebe da je svakodnevno perete u mašini. Mrlje čistite krpom, (izbegavajte previše trljanja, jer to može oštetiti tkaninu), a kada dođe vreme za pranje, koristite nežan ciklus na 30 stepeni ili još nižoj temperaturi.