I piletina i ćuretina važe za vrlo hranljive i poprilično priuštive vrste mesa, naročito u odnosu na druge vrste - cena piletine varira između 300 i 500 dinara za kilogram, dok je cena ćuretine nešto viša i iznosi oko 600 dinara. Ali, postoje nijanse kada su u pitanju količine nutrijenata koje piletina i ćuretina poseduju, a koje jednoj od ove dve vrste mesa daju neznatnu prednost.
Nijanse su u pitanju: Poređenje nutrijenata u pilećem i ćurećem mesu
U parčetu pilećeg belog mesa bez kože (porcija od 85 grama) koje ima 128 kalorija sadrži se:
- 26 grama proteina
- 2,7 grama masti (od čega 0,8 grama zasićenih masti)
- 88 miligrama holesterola
- 0.39 miligrama gvožđa
- 0,77 miligrama cinka
- 94 miligrama holina
Istovremeno, u porciji ćurećeg mesa bez kože iste veličine, koje ima 125 kalorija, nalazi se:
- 26 grama proteina
- 1,7 grama masti (od čega 0,5 grama zasićenih masti)
- 68 miligrama holesterola
- 0,6 miligrama gvožđa
- 1,46 miligrama cinka
- 72 miligrama holina
Ukoliko se posmatra belo meso obe vrste, izbor je jasan - ćuretina je zdravija jer ima niži sadržaj holesterola i više gvožđa i cinka. Ali, ukoliko se poredi belo i crveno meso, onda bi prednost u svakom slučaju trebalo dati belom mesu, koje god vrste. Drugim rečima - pileće belo meso je zdravije od ćurećeg crvenog, prenosi Njujork Post reči stručnjaka iz oblasti nutricionizma.
Koje se meso lakše vari - pileće ili ćureće
Kada je reč o digestivnim procesima, pileće meso će bolje "leći" vašem stomaku. "Postoji skala usvojivosti proteina iz mesa, a njena idealna vrednost je 1 - to znači da namirnice sa tom ili najpribližnijom vrednošću pružaju sve potrebne amino kiseline potrebne za rast i razvoj. Na toj skali pileće meso ima ocenu 0,93, dok se ćuretina rangira nešto slabije, sa ocenom 0,91. U ovom smislu, piletina je za nijansu bolji izbor nego ćuretina", navela je nutricionista Frensis Lagerman-Rot.