Magazin

Osam znakova da ste preterali sa treninzima

Možda ste nekada imali toliko zadovoljavajuć trening da ste poželeli da to radite svakoga dana, a ako ste povrh toga dobili rezultate koje ste želeli, imate utisak kao da nikada ne želite da prestanete. Iako je pozitivan stav prema fitnesu dobra stvar, istovremeno donosi opasnost od preterivanja, što pokreće lavinu drugih problema. Evo kako vam telo govori da previše vežbate.
Osam znakova da ste preterali sa treninzima© Freepik/pvproductions

Budući da je vežbanje toliko korisno za ljudsko telo, uglavnom se razgovara samo o tome koliko je važno da svako od nas trenira. Ređe se govori o lošoj strani ove navike, o slučajevima kada pronalaženje motivacije za vežbanje nije problem, već kada ne znamo kada je vreme da stanemo i odmorimo.

Bilo da ste zadovoljni svojim napretkom ili vam vežbanje jednostavno prija, preterivanje čak i u dobrim navikama nije dobro. Osim što može da šteti telu, može da pređe i u zavisnost koju je teško odbaciti. Samo jedan od sledećih primera možda nije razlog za zabrinutost, ali ako prepoznajete njih nekoliko koji se javljaju nakon svakog treninga, onda je to znak upozorenja. Ako su sledeća stanja uvek prisutna, to znači da previše trenirate:

Produženi bol u mišićima

Iako je upala mišića od treninga normalna, taj osećaj treba da bude povremen, a ne da se javlja nakon baš svakog treninga. Takođe ne bi trebalo da traje duže od dva, ili najviše tri dana nakon vežbanja, a ako se produži, to je znak da su mišići preopterećeni.

Nesanica

Bez obzira da li vam je generalno teško da zaspite, nesanica može biti znak da previše vežbate. Možda zvuči neobično, jer bi trening trebalo da vas uspava, ali nekada se desi suprotno. Hormoni koje telo luči kao reakciju na vežbe pojačavaju protok krvi, podstiču rad srca, adrenalin... Sigurno pomažu u treniranju, ali isto tako vas sprečavaju da se opustite i zaspite. Kada vežbate onoliko koliko prija telu, to podstiče san.

Umor

Ako ste stalno umorni, a posebno ako ste iscrpljeni tokom treninga, to znači da vaše telo ne dobija dovoljno odmora između vežbanja, pa samim time nemate energiju koja je potrebna za kvalitetan trening.

Smanjen učinak

Najbolje je kada se sa svakim sledećim treningom osećate da se vaša snaga i izdržljivost povećavaju. Ali ako imate utisak da stojite u mestu, to jest ne vidite napredak ili čak da ste oslabili/ugojili se, to uglavnom znači da su vaši mišići preopterećni i izdržljivost manja kao posledica preterivanja.

Promenjen apetit

Dobar trening bi trebalo da podstakne želju za sledećim obrokom, koji će vam dati energiju i sve potrebne hranljive materije. Međutim, ako prekomerno vežbate, možda nećete osećati glad. Suprotno tome, može se desiti i da neprestano gladujete. Šta god da je u pitanju, bilo koja nagla promena apetita je "crvena zastavica".

Slab imunitet

Umereno vežbanje je odlično za vaš imuni sistem, ali preterano vežbanje može otežati funkcionisanje vašeg imunološkog sistema, tj da ga umanji, pa ćete možda češće patiti od prehlade i gripa.

Depresija

Vežbanje poboljšava raspoloženje, ali preterivanje može učiniti da se stalno osećate tužno, malaksalo, razdražljivo... Kada vaši hormoni ne mogu pravilno da se regulišu zbog premora od treninga, "hormoni sreće", poput dopamina, ne mogu da rade svoj posao.

Česte povrede

Ako se povređujete tokom treninga, čak i kada ste sigurni da ste zadržali dobru formu i ne precenjujete svoje sposobnosti, umor od previše vežbanja bi mogao biti razlog.

image