Mineral koji je neophodan tokom jeseni
Sa hladnim vremenom češće boravimo u zatvorenim prostorijima i veće su verovatnoće da ćemo da se prehladimo - virusi i bakterije vrebaju sa svih strana i prema savetima doktora, trebalo bi da obratimo pažnju na imunitet. Stručnjaci smatraju da je cink veoma važan za opšte zdravlje: "To je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija. Važan je za imunološku funkciju organizma", naglašava dijetetičar Ejmi Gudson, a piše Hafpost.
Čak i ako se razbolimo, cink pomaže da brže ozdravimo, a tome u prilog idu istraživanja koja ukazuju da cink značajno skraćuje trajanje infekcije.
Hrana bogata cinkom
Preporučena dnevna doza cinka je 8 miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.
Kada redovno konzumiramo hranu bogatu cinkom, prilično je lako uneti dovoljnu količinu svakog dana i namirnice koje sadrže cink ne samo da su lako dostupne, već su i prilično ukusne. Pored goveđeg mesa, cinka ima u pasulju, orašastim plodovima, žitaricama, leblebijama.
Kada je vreme za suplementaciju
"Kada razmatrate o suplementima cinka - oblik cinka i brend koji izaberete su ključni. Bioraspoloživost, odnosno sposobnost tela da apsorbuje i koristi nutrijent, značajno varira u zavisnosti od oblika cinka. Cink pikolinat, cink citrat, cink acetat i cink bisglicinat helat su neki od najlakše apsorbovanih oblika, a s druge strane, cink sulfat se najteže apsorbuje, ali obično je najjeftiniji", pojašnjava dijetetičar Rebeka Rasel. Stručnjaci napominju da se suplementi cinka uzimaju sa hranom, jer mogu izazvati mučninu ako se uzimaju na prazan stomak, a neophodno je porazgovarati sa doktorom koji će utvrditi da li je suplementacija potrebna.
Da li može da se pretera
Više nije nužno bolje, i treba ograničiti unos na maksimalno 40 miligrama cinka dnevno za odrasle. Ali dok god unosimo cink kroz hranu, a ne kroz suplemente, trebalo bi da je sve u redu, jasni su stručnjaci. "Teško je unositi previše cinka samo kroz hranu, osim ako ne jedete puno ostriga svakog dana", rekla je Rasel.