U jednoj porciji cvekle (100 grama) sadrži se 1,7 grama belančevina, 10 grama ugljenih hidrata, čak 20 procenata dnevne norme folata, 14 posto preporuččene količine mangana, kalijum, magnezijum i vitamini C i B6. Zahvaljujući svom izuzetnom sastavu cvekla je po mišljenju nutricionista prava "superpovrćka", koja organizmu donosi pregršt zdravstvenih prednosti.
Cvekla pomaže u kontroli krvnog pritiska
Povišeni krvni pritisak je jedan od osnovnih faktora rizika za razvoj kardio-vaskularnih oboljenja. Pojedina istraživanjnja su pokazala da sok od cvekle može smanjini nivo kako sistolnog (gornjeg), tako i dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska. Efekat cvekle vidljiviji je kod regulacije gornjeg pritiska, a za najbolje rezultate preporučuje se da cvekla bude sirova.
Doprinosi boljim rezultatima vežbanja
Dijetetski nitrati koji se između ostalog nalaze i u cvekli mogu pozitivno uticati na rezultate fizičke aktivnosti, pokazala su pojedina istraživanja. Nitrati utiču na funkcionisanje organizma i povećavaju efikasnost mitohondrija, kojima je osnovni zadatak da proizvode energiju. Osim toga, cvekla poboljšava i izdržljivost i smanjuje osećaj zamora.
Cvekla ublažava upalne procese u organizmu
Cvekla je bogata pigmentom betalinom, koji se pokazao kao veoma efikasan u borbi sa inflamantornim procesima koji se odvijaju u telu. Ujedno, cvekla se preporučuje kod lečenja gojaznosti, kardio-vaskularnih oboljenja i bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da je za prve pozitivne rezultate potrebno oko dve nedelje kontinualne konzumacije soka od cvekle, prenosi ruski portal TekInsajder.
Poboljšava zdravlje mozga
Psihičke i kognitivne funkcije postepeno opadaju kako se približava starost, a ova prirodna pojava može dovesti do neurodegenerativnih stanja, poput demencije. Nitrati u cvekli, pored poboljšanja fizičke spreme, pozitivno utiču i na vaskularni sistem, zahvaljujući čemu do mozga dolazi veća količina krvi. Naučno je dokazano da cvekla doprinosi boljoj prokrvljenosti frontalnog režnja, koji je odgovoran za donošenje odluka i pamćenje.