Brend ''Zara'' kritkovan za podržavanje Rusije

Najnovije kampanje objavljene na Instagram stranici brenda su izazvale burne reakcije na društvenim mrežama u proteklih nekoliko nedelja. Sneg na fotografijama zimske kolekcije naljutio je mnoge ljubitelje mode, jer - sneg jednako je Rusija!

Pre nepunih mesec dana, kada je brend postavio fotografije na kojima je pozirala Natalija Vodjanova, ruska manekenka, počela su prva osuđivanja. Ovo je izazvalo hiljade negativnih komentara, a većina su kritike prema ''Zari'' i lošem marketinškom potezu, zbog trenutne situacije u svetu i rata u Ukrajini. Mnogi povezuju korišćenje svetski poznatog ruskog modela sa ''direktnim podržavanjem ruskog terorizma''. Optužbe, ali i diskusije o ulozi ljudi koji nemaju direktne veze sa trenutnim događajima, u ovakvim slučajevima, bila je glavna tema na mrežama nakon objave reklamne kampanje. 

''Razočarana sam. Kako možete raditi sa ruskim modelima kada se ovo dešava u Ukrajini, da li je ovo ozbiljno?''

''Zapošljavati ruske modele danas je jednako podržavanju terorizma! #rusijaterorističkazemlja''

Međutim, neki od komentara tvrde da su ovakve optužbe sulude:

''Čitajući ove komentare pune mržnje, razmišljam, da li je iko bojkotovao američke modele i proizvode tokom rata u Iraku? Avganistanu? Srbiji?''

Nekoliko nedelja nakon ove kontroverzije, ''Zara'' je postavila nove fotografije, i ovoga puta je manekenka bila Irina Šajk. Komentari su bili skoro identični - kritike na odabir ruskog modela, ali i protivljenje ovakvom stavu. Mnogi tvrde da manekenke samo rade svoj posao i da ih ne treba osuđivati i mrzeti zbog njihove nacionalnosti.

Pre nekoliko dana objavljena je nova zimska kampanja. Modeli se nalaze na snežnim planinama, obučeni u džempere, noseći interesantne aksesoare inspirisane šezdesetim godinama. Iako nema poznatog ruskog modela, niti ruskih simbola na fotografijama, ''Zara'' je i dalje kritikovana jer mnoge korisnike sneg i zima podsećaju na Rusiju - što navodno potvrđuje sumnje da ovaj brend podržava vojne operacije u Ukrajini.

Na ove izjave mnogi odgovaraju humorom, komentarišući da sneg nije ruski.