Ovi simptomi ukazuju na nedostatak gvožđa u organizmu

Nedostatak gvožđa u organizmu odražava se na brojne procese, a ovo stanje, može dovesti i do brojnih zdravstvenih problema. Kako prepoznati da telu nedostaje gvožđa i kada je pravo vreme obratiti se lekaru?

Deficit gvožđa se može javiti i kod dece i kod odraslih, nezavisno od pola. Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na to da je nivo gvožđa u krvi niži od referentnih vrednosti, a ukoliko uočite bilo koji od njih, ne oklevajte i javite se lekaru što je pre moguće, kako bi se ustanovio uzrok i odredila adekvatna terapija u vidu promene ishrane ili suplemenata.

Ekstremni umor i slabost

Hroničan osećaj slabosti i ekstremnog umora jedan je od najuočljivijih simptoma nedostatka gvožđa u organizmu. Iza ovakvog osećaja stoji naučno objašnjenje: u stanju deficita gvožđa organizam nije u stanju da proizvodi crvena krvna zdrnca, koja pomažu transportovanje kiseonika kroz vaskularni sistem. Manjak kiseonika u vitalnim organima dovodi do osećaja zamora, koji iz trenutnog postepeno prerasta u hroničan.

Bolovi u predelu grudi, vrtoglavice i glavobolje

Osobe sa nedostatkom gvožđa neretko se susreću i sa oštrim, probadajućim bolom u grudima, kao i ubrzanim radom srčanog mišića i kratkim dahom, prenosi portal Heltlajn. Takođe, među simptomima se izdvajaju i nesnosne glavobolje, kao i vrtohlavice i kratkoročne poteškoće u kognitivnim funkcijama. Sve ove pojave objašnjavaju se nedostatkom kiseonika u mozgu i plućima.

Hladna stopala i šake

Problemi sa cirkulacijom takođe su jedan od simptoma deficita gvožđa u krvi. Nedostatak ovog važnog minerala veoma negativno utiče na cirkulaciju, a zbog nedovoljne prokrvljenosti ekstremiteti i drugi periferni organi (udaljeni od srca) postepeno ostaju bez najvažnijeg "energenta" za zagrevanje i funkcionisanje - krvi. 

Loš apetit i poremećaji u ishrani

Slabiji od normalnog ili nikakav apetit mogu ukazivati da organizmu nedostaje gvožđa, sugerišu stručnjaci. Osim toga, i neobjašnjiva potreba za konzumacijom neprehrambenih supstanci, poznatija kao Pika sindrom, takođe može ukazivati na deficit gvožđa u organizmu. Istina, ovaj poremećaj u ishrani javlja se obično tek kada je stanje alarmantno, a vrednosti minerala daleko ispod referentnih.

Bledunjav ten

Osobe sa niskim nivoom gvožđa mogu se prepoznati i po izuzetno bledom tenu. Zbog nedostatka minerala u krvi, a samim tim i malog broja crvenih krvnih zranaca, organizam nije u stanju da luči melanin - tamni pigment koji određuje boju kože, zbog čega je ona vrlo svetlih nijansi. Takođe, kod onih sa niskim gvožđem često su zbog blede kože vidljivije i vene.

Ishranom do poboljšanja nivoa gvožđa

Jedan od najboljih načina za rešavanje problema sa deficitom gvožđa jeste regulisanje ishrane, prenosi Njujork Post. Postoje dva oblika gvožđa u ishrani: hem i nehem. Hem gvožđe se dobija iz hemoglobina i nalazi se u životinjskoj hrani (meso, riba, plodovi mora). Većina nehem gvožđa je iz biljnih izvora (sočivo, pasulj, spanać, žitarice).