Muškarci i žene treba da jedu drugačiju hranu za doručak ako žele da smršaju, otkrili su naučnici

Nije loše ako ne jedete iste stvari kao vaš partner - možda za doručak uglavnom odaberete tost, dok vaš partner možda bira jaja. Štaviše, ovo je zapravo dobra stvar, jer je otkriveno da muškarci i žene drugačije reaguju na određene namirnice, posebno ako žele da smršaju. Evo koja hrana može biti bolji izbor za vas u zavisnosti od vašeg pola.

Kada pokušavamo da smršamo, najčešće tražimo generalne savete i preporuke stručnjaka, za koje je dokazano da su za većinu ljudi efikasni. Ali postoji jedan faktor koji se često ne uzima u obzir, a ima mnogo uticaja na rezultate mršavljenja, jer on definiše kako naša tela funkcionišu - a to je pol.

Šta treba da jedu muškarci, a šta žene

U cilju da smršaju, muškarci i žene bi trebalo da, pored svojih svakodnevnih fitnes navika i ishrane, u obzir uzmu i razlike koje imaju sa suprotnim polom. Prema novoj studiji sa Univerziteta Vaterlo, upravo ova razlika bi mogla da pomogne u mršavljenju.

Studija u kojoj se koristio matematički model metabolizma muškaraca i žena pokazala je da metabolizam muškaraca u proseku bolje reaguje na obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata kao što su ovas i različite žitarice, dok je preporučljivo da žene konzumiraju obrok sa većim procentom masti, kao što su omlet i avokado. Ove reakcije su ispitane nekoliko sati nakon što su obe strane završile sa doručkom, bez konzumiranja druge hrane nakon toga.

S obzirom da žene u proseku imaju više telesne masti od muškaraca, lako je pomisliti da bi žene sagorele manje masti kada im je potrebna energija, ali studija pokazuje da ovo nije tačno. Dakle, žene skladište više masti odmah nakon obroka, ali ujedno i sagorevaju više masti satima kasnije.

"Način života igra veliku ulogu u našem ukupnom zdravlju", rekla je Stefani Abo, glavni autor studije. "Živimo užurbanim životom, pa je važno razumeti kako naizgled beznačajne odluke, kao što je šta doručkujemo, mogu uticati na naše zdravlje i nivo energije. Bilo da pokušavate da smršate, održite težinu ili samo održite energiju, važno je razumeti uticaj vaše ishrane na vaš metabolizam," prenosi "Sajens dejli".

Jaz u istraživanju polnih razlika

Studija se zasniva na postojećem jazu u istraživanju upečatljivih polnih razlika u načinu na koji muškarci i žene obrađuju masti tokom varenja. Uglavnom postoji manje istraživačkih podataka o ženskim telima nego o telima muškaraca, što je dodatni faktor koji utiče na to da li su generalni saveti za mršavljenje jednako primenjivi kod oba pola.

U budućnosti, istraživači se nadaju da će izgraditi složenije verzije svojih modela metabolizma i da će, pored razmatranja pola, uključivati telesnu težinu, starost ili faze menstrualnog ciklusa osobe koja se ispituje, kako bi se odredile najpogodnije metoda za mršavljenje.