Magazin

Pazi šta radiš, Deda Mraz te posmatra: Da li je ovo ispravan način da motivišete dete

"Nećeš dobiti paketić od Deda Mraza jer nisi bio dobar! On prati kako se ponašaš!" Koliko puta roditelji izgovore ove rečenice uoči novogodišnjih praznika? One nisu efektne, čak su i kontraproduktivne, jer se često desi da deca dobiju paketić i pored pretnji i uslovljavanja.
Pazi šta radiš, Deda Mraz te posmatra: Da li je ovo ispravan način da motivišete dete© freepik/ gpointstudio

"Ove pretnje mogu samo privremeno da utiču na ponašanje deteta. Pored toga što ne utiču značajno na modifikovanje ponašanja, nisu ni preporučljive", smatraju u dečijoj psihološkoj radionici "Priča o vili". Navodno mišljenje Deda Mraza o ponašanju deteta, nije važnije od roditeljskih pravila i granica. Prazne pretnje su takođe kontraproduktivne.

Kako onda motivisati dete na pravi način, ako se zna da su pretnje i podmićivanja nedelotvorni na duže staze? Kako postaviti pravila i granice? 

  • Roditelji kao primer

Deca počinju da oponašaju svoje roditelje u vrlo ranoj dobi, što znači da je najbolja lekcija koju će dete dobiti upravo gledajući u ponašanje roditelja. Ukoliko dete neće da jede povrće, roditelj je tu da pokaže svojim primerom kako je konzumiranje povrća svakodnevna stvar u njihovoj kući.   

  • Nagraditi dete vremenom provedenim sa tatom i mamom

Umesto da podmićujete svoje dete vremenom koje će da provede igrajući video igrice, neka nagrada bude aktivno provedeno vreme zajedno sa vama. Na primer, zajedno se provozajte biciklom ili pustite dete da isplanira dan pun aktivnosti u kojima ono uživa. Zašto ovo funkcioniše? Deca žude za vašom pažnjom - posebno ako moraju da dele vreme sa braćom i sestrama. Nikada ne potcenjujte koliko pažnje "jedan na jedan" znači vašoj deci - čak i vašem tinejdžeru.

  • Ne koristiti hranu kao nagradu

Ako su slatkiši ili brza hrana nagrada, deca će naučiti da koriste hranu da kako bi se bolje osećala, a to im kasnije može stvoriti nezdrav odnos sa hranom. Naučnici su dokazali da su odrasli, koji su kao deca bili nagrađivani ili kažnjavani hranom, skloniji prejedanju ili rigoroznim dijetama. Ukoliko se zbog lošeg ponašanja ukinu poslastice "Nema sladoleda danas!", opet se ulazi u zamku, jer zabranjena hrana postaje privlačnija.

  • Pohvaliti detetov trud, a ne samo rezultate

Deci su potrebne pohvale. Da bi se dete motivisalo, potrebno je da fokus bude na njihovom trudu više nego na krajnjem rezultatu. Ukoliko dete pokušava da ovlada novim sportom, poželjno je pričati o tome kako su mama i tata ponosni što vežba udarce ili trčanje, bez fokusiranja na pobedu ili poraz.  

  • Potrebno je da roditelj bude miran, da ne viče

Kada se kaže detetu da uradi nešto ili kada se dete disciplinuje, potrebno je da roditelj ostane miran. Deca mogu mnogo da nauče o upravljanju svojim emocijama gledajući u roditelja koji bi trebalo da bude staložen, koncizan i jasan.

  • Gledati druge uspešne ljude

Bez obzira koju naviku roditelj pokušava da usadi detetu, deca se uvek ugledaju na druge ljude. Savetuje se da roditelji to iskoriste tako što će ih vodite da gledaju sportiste, umetnike, osobe koje su uspešne u nekoj oblasti kako bi motivisali decu da rade i uče.

  • Napraviti izazov u ​​kuvanju

Ako dete slabije jede, ili odbija neke namirnice, izazov u kuvanju bi bio pravo rešenje da ga motivišete da počne da jede. Izabrati povrće koje još niste kuvali, ići sa detetom  u nabavku, a zatim kod kuće isporbati neki recept korišćenjem ove namirnice. Druga ideja je za stariju decu i izbirljive tinejdžere - dati detetu namirnice od kojih će po svom izboru napraviti nešto celoj porodici za večeru - baš kao u takmičarskim emisijama o kuvanju.

  • Ponuditi izbore, ali kontrolisane

Roditelj bi trebalo da pita dete da bira između dve stvari - da li ono želi da uradi zadatak sada ili za nekoliko minuta, ili, da li bi radije da iznese smeće ili isprazni mašinu za pranje sudova. Kada im se naredi, deca imaju osećaj da nemaju kontrolu, a kada im se da izbor, biće motivisaniji. Dajući deci pravo na izbor, ona uče kako da kasnije donose zdrave izbore.

 

image