Tajna grobnica otkrivena ispod mesta gde je Indijana Džons tražio Sveti gral

U srcu drevnog grada Petre u Jordanu nalazi se objekat poznat kao Riznica. Na ovoj lokaciji su se snimali čuveni filmovi serijala "Indijana Džons", a sada izgleda da se radnja filma u neku ruku obistinila: Ispod samog ulaza arheolozi su otkrili blago - grobnicu sa ostacima najmanje 12 osoba i predmetima starim barem 2000 godina.

Riznica je najpoznatija građevina iz Petre, a na njenu popularnost je velikim delom uticao treći deo filmskog serijala "Indijana Džons", u kom je Harison Ford sa Šonom Konerijem tražio Sveti gral. Zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih arheoloških misterija, grad Petra je dvehiljaditih godina proglašen za jedno od Novih sedam svetskih čuda.

Dok su stručnjaci vekovima raspravljali o svrsi Riznice, najpopularnija teorija je da spomenik služio kao mauzolej, iako u samoj zgradi nisu pronađeni skeletni ostaci - sve do sada.

Pomoću specijalnoh radara čiji talasi probijaju u tlo i otkrivaju podzemne objekte, otkrivene su prostorije sa desne strane Riznice, koja prethodno nije bila dovoljno istražena. Tada je pronađeno pravo blago - netaknuta grobnica. Otkriće je posebno značajno jer je većina grobnica već uveliko pokradena ili već otvarana, ali ova je sadržala posmrtne ostatke i zagrobne predmete od bronze, gvožđa i keramike.

Ova grobnica je pružila fascinantan uvid u živote Nabatejaca, čije je pustinjsko kraljevstvo vladalo tim prostorom od četvrtog veka pre nove ere pa sve do 106. godine, kada ih je Rimsko carstvo anektiralo.

"Ovo je izuzetno retko otkriće. Tokom dva veka istraživanja Petre, nikada nešto slično nije otkriveno i to ispred jedne od najpoznatijih građevina na svetu", istakao je Džoš Gejts, voditelj istraživačke emisije.

"Nadali smo se da ćemo pronaći bilo šta što bi nam moglo reći više o drevnim ljudima i ovom mestu. Ljudski ostaci mogu biti zaista vredan alat u tom pogledu. Kosti u ovoj grobnici nisu prekopavane i pomerane, tako da je to izuzetno retko," dodaje za Si-En-En.

Među pronađenim artefaktima bilo je nekoliko posuda, od kojih je jedan keramički putir posebno privukao pažnju. Pronađen je u rukama jednog skeleta, a po obliku podseća na oblik Svetog grala. "To je zaista bio sjajan trenutak u kome istorija imitira umetnost", rekao je Gejts.

Ljudski ostaci, iako su bili netaknuti, bili su u mnogo gorem stanju nego što bi se očekivalo. Na nekim od skeleta pronađena je i buđ, a arheolozi pretpostavljaju se da su uzrok vlaga i sezonske poplave u Petri, kao i poroznost peščara u okolini grobnice.

Druge dve grobnice, koje su pre dve decenije arheolozi iz Jordanskog odeljenja za antikvitete otkrili ispod suprotne, leve strane Riznice, imale su delimične skeletne ostatke, ali podaci nisu objavljeni, tako da je za sada nejasno koliko je osoba pronađeno.

Šta otkriće govori o životu drevnih Nabatejaca

Za sada, prema pronađenim nabatejskim grobnicama, čini se da ne postoji velika razlika između kraljevskih i onih u kojima su sahranjeni obični ljudi, tako da je teško reći da li su nedavno otkrivene grobnice ispod Riznice bile namenjene članovima kraljevske porodice.

Istraživači takođe pretpostavljaju da je većina tekstila i nakita u nabatejskim nekropolama, kao što su platneni zavoji i ogrlice, izgubljena zbog vlage i poplavne vode koja je prodirala u grobnicu. Planiraju i da datiraju skelete i artefakte, kao i da koriste DNK uzorke kako bi utvrdili da li su sahranjeni ljudi bili u srodstvu. Druge analize bi mogle da pomognu u proučavanju njihovog načina ishrane i da otkriju da li su se bavili fizičkim poslovima.