Cimet u kafi kao pomoć u mršavljenju? Naučnici otkrili istinu iza popularnog TikTok trenda

Cimet je mnogima jedan od omiljenih sastojaka u različitim jelima, posebno slatkim. Dok ga većina nas koristi za poboljšavanje ukusa različtih pečenih poslastica, prema novom viralnom trendu sa TikToka, može da ima i drugu ulogu. Korisnici na društvenim mrežama tvrde da dodavanje cimeta u kafu može da pomogne pri mršavljenju - ali šta kaže nauka?

Mešavina cimeta i kafe zvuči ukusno, ali neki korisnici TikToka tvrde da može da bude i korisna za one koji pokušavaju da smršaju. Kako neki tvrde, dodavanje cimeta u kafu svakoga dana je jednostavna metoda za skidanje kilograma, slično poput vode sa limunom ili trendom "vode s punoglavcima".

Nisu svi oblici cimeta isti

Postoje dve vrste cimeta koje potiču od kore drveta Cinnamomum. Prva je kineski ili kasija cimet, koji je najčešći tip i može se naći u samoposluzi. Ima gorak ukus i sadrži veće količine jedinjenja cinnamaldehida, koje daje cimetu karakterističan, jak miris i ukus. Ovo jedinjenje čini čak 95 odsto kasija cimeta. Druga vrsta je cejlonski cimet, koji je slađi i sadrži oko 50 do 60 odsto cinnamaldehida.

Dakle, da li cimet sagoreva masti?

Jedno istraživanje koje je sprovedeno na osnovu pregleda 35 studija koje su ispitivale da li cimet može da utiče na obim struka, pokazalo je da dnevna doza cimeta manja od 1,5 grama (oko pola kašičice) smanjuje obim struka za 1,68 centimetara. Međutim, veće doze od 1,5 grama dnevno nisu imale značajan efekat.

Druga analiza koja je obuhvatila 21 kliničko ispitivanje sa skoro hiljadu i po učesnika pokazala je da cimet smanjuje indeks telesne mase (BMI) za 0,40 kilograma prema metru kvadratnom i telesnu težinu za 0,92 kilograma, ali nije značajno menjao odnos masti i mišićne mase.

Dakle, rezultati studija pokazuju veoma male efekte u gubitku težine tokom dva do šest meseci korišćenja, uz gotovo nikakvu promenu u telesnom sastavu.

Kako cimet delimično pomaže u mršavljenju

Postoji nekoliko mogućih mehanizama preko kojih cimet ipak ima efekta. Cimet pomaže da šećer brže uđe u ćelije, čime se snižava nivo šećera u krvi i poboljšava efikasnost insulina. Cimet takođe poboljšava način na koji razgrađujemo masti kad nam je potrebna energija. Na kraju, može da produži osećaj sitosti, jer usporava proces pražnjenja želuca.

Kafa i kakao

Neki predlažu da se uz cimet u kafu dodaje i kakao, jer i on navodno može pomoći u gubitku težine. Mnogi veruju da i sama kafa pomaže u gubitku kilograma, ali za to ne postoji dovoljno konkretnih dokaza. Studije su pokazale da je ispijanje jedne šolje kafe povezano sa blagim smanjenjem težine tokom četiri godine, ali samo za oko 0,12 kilograma.

Kakao i crna čokolada su povezani sa blagim gubitkom težine, ali rezultati ovakvih istraživanja su zanemarljivi, jer se vode između 0,2 i 0,4 izgubljenih kilograma nakon četiri do osam nedelja konzumiranja, prenosi "Sajens alert".

Šta poručuju naučnici

Korišćenje cimeta može da ima određeni uticaj na težinu, ali nije dovoljan da izazove značajan gubitak kilograma bez drugih promena u životnom stilu. Ako volite ukus cimeta u kafi, slobodno ga dodajte, ali nemojte stavljati previše. Nažalost, cimet u slatkim pecivima zbog visokog sadržaja kalorija i šećera vam neće pomoći u sagorevanju masti. Ako želite da smršate, postoje dokazano efikasnije metode.

Takođe je važno napomenuti da jedan od sastojaka ovog začina, kumarin, može da bude toksičan za jetru kod nekih ljudi. Kineski kasija cimet sadrži do jedan odsto kumarina, dok cejlonski ima znatno manje, oko 0,004 odsto. Zato, uzimanje više od dve kašičice kasija cimeta dnevno može da premaši preporučeni, bezbedni nivo.