''Vuk u kašmiru'' - ko je Bernar Arno, najbogatiji čovek na svetu

Nakon što je pretekao Ilona Maska na 'Forbsovoj listi, francuski tajkun je zainteresovao svet. Vlasnik je mnogih velikih svetskih modnih brendova, nema društvene mreže, i čuva svoju privatnost. Iako su kompanije koje drži izuzetno popularne i uspešne, o njemu se vrlo malo zna

''Vuk u kašmiru'' je, nakon nasleđivanja porodične građevinske firme i bavljenjem nekretninama, kupio tekstilnu kompaniju koja je držala modnu kuću ''Dior'' za 80 miliona dolara. Firma je bila pred bankrotom, ali je Arno uspeo da je preokrene situaciju i spasi ovu modnu kuću. Upravo zato je i dobio nadimak - zbog svojih izuzetnih poslovnih poduhvata u ''ženstvenoj'' industriji, koja ga je uzdigla na listu najbogatijih preduzetnika na svetu.

I firma LVMH (LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton) je ubrzo postala predmet njegovog interesovanja. Nakon ulaganja u nju, postao njen direktor i ostaje na toj poziciji i dan danas. Od tada je uveo mnoge modne kuće u ovu kompaniju i promenio tok industrije. U Evropi je postao poznat jer je bio zaslužan za postavljanje britanskog dizajnera Džona Galijana u kuću ''Živanši'', menjajući istoimenog dizajnera koji je otvorio ovaj francuski brend u pedesetim godinama.

Arnoovi poslovni potezi su promenili način posmatranja ovih ''starih'' modnih kuća i otvorili savremene i kreativne prilike za celu industriju, dovodeći mlade i perspektivne dizajnere na njihovo čelo. 

Koliko je važna reputacija ovog 73-godišnjeg milijardera dokazuje njegova reakcija na kritike sa Tvitera. Korisnici su osuđivali Bernara za često korišćenje svog privatnog aviona, govoreći da je to izuzetno ekološki neodgovorno. Ubrzo nakon toga, Bernar je objavio da ga je prodao i da od tada ''samo'' iznajmljuje avione. Arno je dugo na listi najbogatijih ljudi na svetu, ali izuzetno ceni svoj imidž i privatnost (za razliku od Maska, čiji su nedavni Tviter skandali pomogli gubitku prvog mesta). 

Bernar Arno je danas direktor kompanije LVMH, koja drži preko 70 različitih luksuznih brendova. Neke od najpoznatijih su deo modne industrije (Luj Viton, Fendi, Dior, Mark Džejkobs, Kenzo, Of Vajt). Pored mode, tu su i nakit, parfemi i šminka (Fenti, Sefora, Bulgari, Tifani), ali i brendovi žestokih pića i vina (Moet, Henesi, Dom Perinjon, Krug, Belvedere) i mnogi drugi.

Arno ima ženu i petoro dece, svi rade u LVMH ili u jednom od brendova koje ova kompanija drži.