Koenzim Q10: Poboljšava efekte vežbanja, donosi više energije i mnoge druge zdravstvene prednosti

Koenzim Q10 najčešće se preporučuje pacijentima sa srčanim problemima, ali je njegovo dejstvo na zdravlje mnogo veće, ako je verovati stručnjacima. Koje zdravstvene prednosti donosi ovaj suplement?

Pravilnom suplementacijom, koja se određuje u dogovoru sa lekarom, organizmu se može mnogo pomoći. Zahvaljujući dovoljnoj količini svih potrebnih mikro i makro nutrijenata potpomaže se pravilan rad svih vitalnih organa, poboljšava zdravlje krvnih sudova i podstiče rad neurološkog sistema, dok se, paralelno, organizmu daje snaga da se bori sa slobodnim radikalima i drugim štetnim jedinjenjima koja "vrebaju" iz okruženja. Koenzim Q10 pokazao se kao vrlo efikasa suplement, a ovo su njegova dejstva.

Poboljšanje efekata vežbanja

Osobe koje redovno, kroz suplementaciju, konzumiraju koenzim Q10 mogu primetiti poboljšanje u muskulaturi, zajvaljujući dejstvu koje on ima na mitohondrijske funkcije. "Koenzim Q10 može pozitivno uticati na snagu, eliminisati zamor i pomoći da se organizam brže oporavi nakon treninga", objasnio je Kris Mor, fitnes savetnik. "On je posebno značajan sportistima i onima koji žele da poboljšaju svoj performans na treninzima", dodao je stručnjak.

Zdravije desni

Bolesti desni povezane su sa različitim hroničnim oboljenjima, uključujući i dijabetes tipa 2, kardio-vaskularne bolesti i druge inflamantorne procese u organizmu. Dodatno, bolesti desni mogu izazvati i prekomerno lučenje pljuvačke, bol, neprijatan zadah i krvarenje. Kliničke studije pokazale su da su bolestima desni sklonije osobe sa niskim nivoom koenzima Q10. Njegovim nadomešćivanjem može se podstaći zaceljenje i obnavljanje tkiva, sugerišu pojedine studije.

Jači neurološki sistem

"Koenzim Q10 se pokazao kao izuzetno efikasan kada je reč o neurološkom zdravlju. On može imati pozitivan učinak na nervne ćelije, kao i u održavanju zdravlja pacijenata sa Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću", navodi Mor. Ovaj suplement, po mišljenju naučnika, ima pozitivan učinak i na pacijente sa migrenama: "Pojedine studije sugerišu da on može da proredi učestalost migrena i da ih ublaži, ali su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu", navode eksperti iz oblasti neurologije.

Više energije

"Ako se osećate istrošeno, koenzim Q10 vam može pomoći da stanete na noge, naročito ukoliko se borite sa situacijama koje vas hronično iszrpljuju", navodi doktor Radž Dasgupta. Ovaj suplemet doprinosi poboljšanju energije zahvaljujući uticaju na mitohondrije, koje su poput fabrika za proizvodnju energije u našim ćelijama. "Pored toga, on ublažava upalne procese, što dodatno doprinosi borbi sa hroničnom iscrpljenošću i pojedinim neurološkim problemima", dodao je stručnjak.

Bolja ćelijska zaštita

Oksidativni stres, koji je jedan od glavnih uzročnika disbalansa u zaštitnom sistemu, prouzrokuje oštećenje ćelija organizma, a kao posledica mogu se javiti brojna oboljenja: rak, demencija, srčane bolesti i slično. "Koenzim Q10 je snažan antioksidans koji žtiti ćelije od oštećenja prouzrokovanog oksidativnim stresom. On pomaže u usporavanju procesa starenja i poboljšava rad jetre, bubrega i drugih vitalnih organa", navodi Mor u intervjuu za portal Best Lajf Onlajn.