Dvostruki nebeski spektakl: Večeras će se na nebu pojaviti supermesec i "kometa veka"

Ako volite da posmatrate nebo, pripremite se: Treći od ukupno četiri supermeseca ove godine biće veći svetliji od onih u avgustu i septembru. Biće vidljiv večeras, a ovaj događaj će takođe biti uparen sa "kometom veka". Ona je pre nekoliko dana postala vidljiva golim okom, tako da će se dva očaravajuća prizora pojaviti u isto vreme.

Supermesec će biti udaljen nešto više od 300 hiljada kilometara od Zemlje, zbog čega će izgledati svetlije nego prethodni. U četvrtak će dostići punu lunarnu fazu, ali već od večeras će biti vidljiv golim okom. Zajedno sa njim, na nebu će moći da se vidi kometa A3 (Tsuchinshan-ATLAS), koja je sada na severnoj hemisferi.

Svetlo mesečine će verovatno "isprati" deo repa komete, ali ipak vredi pogledati u nebo nakon zalaska sunca, kaže NASA.

"Većina astronoma mrzi pun mesec, jer njegovo jako svetlo ometa posmatranje drugih nebeskih tela i objekata. Tako da nam je malo teško da poetiziramo o tome, čak iako je to najveći supermesec 2024. godine", kaže predstavnik NASA za "AP Njuz". 

Ipak, pokušajte da vidite kometu, jer postoji šansa da se više nikada neće vratiti. Ali ako propustite mesec, ne brinite, jer će se četvrti i poslednji supermesec u godini pojaviti 15. novembra.

Zašto je Mesec "super", a zašto je kometa posebna

"Supermesec" je više popularan nego naučni termin i javlja kada se puna mesečeva faza poklapa sa posebno bliskim obrtom oko Zemlje. Ovo se obično dešava samo tri ili četiri puta godišnje. Supermesec nije zaista veći, ali može izgledati kao da jeste. Umesto veličine, mnogo je lakše uočiti razliku u svetlu, jer može biti čak 30 odsto svetliji od "običnog" meseca na nebu.

Pored njega će na nebu biti i kometa A3, otkrivena u januaru prošle godine. Nazvana je i "kometom veka" jer je poslednji put viđena pre 80.000 godina i ističe se po njenom velikom sjaju. 

Prvi period kada je kometa bila vidljiva je bio između 27. septembra i 2. oktobra, na istoku, neposredno pre izlaska sunca. Drugi period traje od 12. do 30. oktobra i kometa je tada vidljiva na zapadu, odmah nakon zalaska sunca. Pre samo 2 dana, bila je vidljiva na nebu iznad Niša, a sinoć se mogla videti iz Novog Sada. Izdvojite malo vremena za posmatranje neba večeras, jer postoji mogućnost da ćete ugledati neverovatan spoj ova dva nebeska tela.