"Meta" otpustila radnike jer su vaučere za obroke koristili za kupovinu kućnih potrepština

Kompanija "Meta", vlasnik platformi Fejsbuk i Instagram, navodno je otpustila oko 24 radnika iz kancelarije u Los Anđelesu, zbog zloupotrebe sistema dnevnih vaučera za obrok. Radnici su ovaj novac koristili za kupovinu stvari kao što su pasta za zube, deterdžent i čaše za vino, umesto da ih isključivo troše na obroke u kancelariji.

Nakon istrage u ovoj tehnološkoj firmi, otkriveno je da neki zaposleni nisu koristili vaučere za obroke kako bi jeli u kancelariji, što je njihova jedina svrha, već za kupovinu kućnih potrepština, kao i slanje narudžbina za hranu na svoje kućne adrese.

Zbog ovoga je više od 20 njih dobilo otkaz. Jedan od radnika je rekao da su vaučere koristili za kupovinu čajeva ili paste za zube, a neki su objasnili zašto su odlučili da to urade.

“U danima kada nisam jela u kancelariji, na primer, ako je moj muž kuvao ili ako idem na večeru sa prijateljima, shvatila sam da nema potrebe da trošim kredit za večeru," anonimno se izjasnila jedna od bivših radnica. Drugi radnici su dodali da nisu mogli da poveruju da su dobili otkaz zbog ovoga.

Besplatna hrana je dugo bila jedna od prednosti rada za velike tehnološke kompanije, a "Meta", koju je osnovao Mark Zakerberg, obično nudi besplatnu hranu za osoblje u kantini u svojim većim kancelarijama, uključujući i lokaciju u Silicijumskoj dolini.

Međutim, zaposlenima na manjim lokacijama daju se dnevni vaučeri za naručivanje hrane putem usluga dostave. Ovi dnevni dodaci uključuju 20 dolara za doručak, 25 dolara za ručak i 25 dolara za večeru.

Utvrđeno je i da su neki zaposleni potrošili kredite i na druge predmete za domaćinstvo i na kozmetiku, kao što su proizvodi za akne. Zaposleni koji su samo povremeno kršili ova pravila dobili su opomene, ali su mogli da zadrže posao, prenosi "Gardijan".

Kompanija je 2022. godine takođe izazvala nezadovoljstvo među osobljem, nakon što je odlučila da odloži dnevnu besplatnu večeru u Silicijumskoj dolini za pola sata, tako da ona traje do 18.30 časova. To je značilo da bi manje zaposlenih jelo u kampusu ako bi hvatali poslednji šatl bus, koji bi napustio lokaciju u 18 časova.

Druge velike tehnološke kompanije su takođe počele da uskraćuju pogodnosti za zaposlene. Gugl je navodno smanjio časove fitnesa i učestalost zamene laptopa prošle godine, a kompanija je takođe postala strožija u pogledu kancelarijskog materijala, uključujući heftalice i lepljive trake, pri čemu je osoblje moralo da pozajmljuje ove stvari sa recepcije.

Metina odluka da otpusti osoblje koje optužuje za zloupotrebu pogodnosti prošle nedelje usledila je pošto su njeni šefovi pokrenuli novi plan restrukturiranja, koji je podrazumevao otpuštanje i premeštanje osoblja iz njenih odeljenja za Vocap, Instagram i ogranak virtuelne stvarnosti ("Rijeliti lebs").

Kompanija je upravo izašla iz faze velikih otpuštanja radnih mesta, a Zakerberg je naredio otpuštanje 21.000 zaposlenih u protekle dve godine. “Meta” je krajem juna ove godine imala oko 70.799 zaposlenih.