Objavljena lista najboljih jela iz Srbije

Često se Srbija nalazi na prestižnim gastronomskim mapama - možemo se pohvaliti komplet lepinjom kao najboljim doručkom na svetu, pasulj je na spisku najboljih supa na svetu, a šljivovica je na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa sveta. A sada, nova lista sajta Tejst Atlas donosi najbolja jela iz naše zemlje i možemo da primetimo da su se jela od mesa dobro kotirala, ali ipak pobednik se pravi od lisnatog testa i nadeva.

"Putujte globalno, jedite lokalno", stoji u zaglavlju prestižnog gastronomskog sajta "Tejst atlas", koji objavljuje preporuke vezane za hranu i piće širom sveta. Na tim mapama, često se nalazi i naša zemalja, a nedavno je obelodanjena lista od čak 72 najbolja jela iz Srbije.

U top 10 jela iz naše zemlje našli su se specijaliteti od testa kao što je burek, ali tu su bili i nezaobilazna sarma i pljeskavica. Što se tiče prvog mesta, taj pazarski zalogaj, svakako je zaslužno poneo titulu šampiona.

10. Burek sa sirom

9. Pljeskavica

8. Sarma

7. Užička pršuta

6. Leskovački voz

5. Petrovački kulen

4. Leskovački roštilj

3. Komplet lepinja

2. Leskovački domaći ajvar

1. Pazarske mantije

Na spisku se nalaze i bela čorba, peglana kobasica, krofne, pasulj, urnebes salata, pinđur, perklet, lepinja...

Na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Pazarske mantije su srpsko jelo koje potiče iz Novog Pazara. Podsećaju na bosanski burek po ukusu, ali je oblik znatno drugačiji, jer su to zapravo loptice s testa koje se poređaju u tepsiju i tako se peku. Testo se prvo razvuče, premaže maslacem, a zatim se puni mlevenom govedinom začinjenom lukom, biberom, uljem. Kada se napuni, testo se oblikuje u male kuglice, koje se poređaju u tepsiju, a zatim se peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju jedinstven ukus i aromu.

Obično se služe sa jogurtom koji se preliva preko njih i jedu se dok su još tople, piše na pomenutom sajtu.

Takođe, uvrštene su 2012. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.