Vozači, budite oprezni: Sve češće prevare sa QR kodovima na pumpama, parkinzima i drugim mestima

Nekoliko dana društvenim mrežama kruži snimak na kome je nekoj devojci skinuto sa računa 1.000 evra nakon što je putem QR koda pokušala da plati parking. Ko stoji iza ove prevare, da li su vozači u Srbiji u riziku i kako se zaštititi od prevaranata?

Nove tehnologije koje podrazumevaju onlajn plaćanje putem QR kodova umnogome su olakšale život svima: novčanik nam više nije ni potreban - dovoljno je da kamerom telefona uslikamo kod i transakcija će se automatski izvršiti. Ali, treba biti oprezan, jer sada prevaratni koriste ovu metodu da pljačkaju ljude gde god stignu.

Plaćanje putem QR kodova je izuzetno praktično

Nova prevara, koja za sada (nadamo se) nije došla do Srbije, funkcioniše tako što prevaranti na prave QR kodove, koji se obično nalaze na pumpama, stanicama za punjenje električnih automobila ili rampama za parking, nalepe svoje, falsifikovane. Pošto se lažni QR skenira, onaj koji plaća uslugu (bilo da je u pitanju gorivo, struja, parking ili nešto četvrto) dobija rekvizite za plaćanje i misleći da su oni pravi, vrši transakciju.

Rizik je ogroman - sa računa može biti skinuta velika svota novca

Ali, upravo tu i nastaje problem! Dobijene instrukcije za plaćanje su, baš kao i QR kod lažne, a znači - novac je otišao direktno u džepove prevaranata, a ne onome kome je trebalo da ode. I to nije najgore od svega: kako se prilikom generisanja ovog koda unose baš svi podaci za plaćanje, uključujući i iznos transakcije, sa vašeg računa se skida onoliko novca koliko su prevaranti odredili. Naravno, ukoliko na računu ima dovoljno sredstava.

Kako se zaštititi od prevaranata? Postoji samo jedan način

Najbolji savet koji se može dati jeste: otvorite četvoro očiju. Prvo i osnovno - da li je QR kod autentičan, ili je možda preko originalnog prelepljen lažni? Da li je on oštećen ili izgreban? Da li primećujete bilo šta čudno na njemu? Čak i ukoliko je na prvi pogled sve sasvim u redu, ne mora da znači da ste potpuno bezbedni. Pošto ga očitate dobro proverite koji se rekviziti za plaćanje: da li je primalac zaista firma koja je navedena na uputstvu za plaćanje i najvažnije - da li se iznos poklapa sa onim koji je naveden na uputstvu.