Magazin

Instagram ukida "skrinšot" za jednokratne poruke u cilju zaustavljanja seksualnog iznuđivanja

Predstavnici kompanije “Meta” imaju nameru da spreče korisnike da "skrinšotuju" ili da snime slike i video zapise na Instagramu koji su namenjeni za jednokratno gledanje. Ova odluka je u sklopu "stalnih napora" da se spreči seksualna iznuda na pomenutoj platformi.
Instagram ukida "skrinšot" za jednokratne poruke u cilju zaustavljanja seksualnog iznuđivanja© Solen Feyissa/unsplash

“Meta” je objavila funkcije dostupne na Instagramu koje imaju za cilj da zaštite tinejdžere od prevare da šalju intimne slike prevarantima. Prethodno testirani alati koji zamagljuju slike u porukama i sakrivaju pratioce i liste korisnika sa potencijalnih naloga za seksualno iznuđivanje, takođe će biti trajni.

Novi alati podrazumevaju sprečavanje mogućnosti snimanja slika i video zapisa pomoću opcija view once ili allow replay, koje korisnici mogu da izaberu kada šalju sliku ili video u direktnim porukama. Ovo će važiti i za veb verziju Instagrama.

Ova najava dolazi u trenutku kada britanska služba za nadzor komunikacija Ofcom upozorava da će se kompanije društvenih mreža suočiti sa kaznama ako ne zaštite decu.

Nacionalno društvo za sprečavanje okrutnosti prema deci u Velikoj Britaniji (NSPCC) izrazilo pozitivno mišljenje o nekim preduzetim koracima, ali ukazuju da je to samo početak. Međutim, Ričard Kolard, pomoćnik šefa politike bezbednosti dece na mrežama, rekao je da "ostaju pitanja zašto “Meta” ne uvodi sličnu zaštitu na sve svoje platforme, uključujući i Vocap, gde se seksualna iznuda takođe dešava u velikim razmerama".

Agencije za sprovođenje zakona širom sveta prijavile su porast broja prevara sa seksualnim iznudom koje se dešavaju na platformama, a često su usmerene na tinejdžere. Britanska fondacija za praćenje interneta saopštila je u martu da se 91 odsto prijava vezanih za seksualno zlostavljanje, koje je primila 2023. godine, odnosi na dečake.

"Napravili smo 'ugrađenu zaštitu' tako da roditelji ne moraju ništa da rade kako bi zaštitili svoje tinejdžere. Ipak, ovo je vrsta zločina gde god da postavimo zaštitu, prevaranti će pokušati da ih zaobiđu", rekla je Antigona Dejvis, šef za globalnu bezbednost kompanije “Meta”.

Šta je sekstorzija

Seksualna iznuda, u kojoj prevaranti navedu ljude da im pošalju seksualno eksplicitan materijal pre nego što ih ucene, postala je dominantan oblik zloupotrebe intimnih slika. Sramotu, stres i izolaciju osećaju žrtve zločina seksualne iznude. Često su uznemiravane i govori im se da će njihove slike biti javno objavljene ako ne plate ucenjivače, što je navelo neke osobe da sebi oduzmu život, piše Bi-Bi-Si.

Ros Dauvi, majka šesnaestogodišnjeg Mareja, koji je sebi oduzeo život 2023. nakon što je bio na meti bande iznuđivača na Instagramu, ranije je govorila da Meta ne čini "približno dovoljno da zaštiti decu kada koriste mreže".

"Ugrađene zaštite"

“Meta” je saopštila da su njene nove bezbednosne funkcije i kampanja urađene tako da se oslanjaju na alate koji su već dostupni tinejdžerima i roditeljima na platformi. Takođe će sakriti sledbenike i liste pratilaca od potencijalnih naloga za iznuđivanje.

Ekspert za sekstorziju Pol Rafijl kaže da iznuđivači pokušavaju da pronađu naloge tinejdžera na listama pratilaca nakon što pretražuju srednje škole i omladinske sportske timove na platformama.

“Meta” trenutno premešta mlađe od 18 godina u naloge predviđene za tinejdžere na Instagramu sa strožim podešavanjima uz roditeljski nadzor. Ali neki roditelji i stručnjaci kažu da bezbednosne kontrole za tinejdžerske naloge zapravo prebacuju odgovornost. 

Dejm Melani Dejvis, izvršna direktorka regulatornog tela Ofcoma, naglasila je da je "odgovornost firmi, a ne roditelja ili dece da se postaraju da ljudi budu bezbedni na mreži". 

image