Magazin

Doktor otkriva četiri razloga zbog kojih nikada ne bi trebalo da pijete dijetalna gazirana pića

Oni koji vole gazirana pića svesni su da su puna aditiva i velikih količina šećera, pa kako često ne mogu da im odole, odluče da uživaju u "zdravijoj", dijetalnoj verziji, verujući da im neće škoditi. Iako na njihovim ambalažama piše da ne sadrže šećer ni kalorije, da li to automatski znači da su dobra po nas?
Doktor otkriva četiri razloga zbog kojih nikada ne bi trebalo da pijete dijetalna gazirana pića© Canva/celsopupo

Dijetalni gazirani sokovi su prvi izbor onima koji vole mehuriće i sladak ukus ovog napitka, ali ipak žele da vode računa o zdravlju, te biraju onaj na kome piše "nula kalorija, bez šećera". U isto vreme, ova pića imaju veliki broj aditiva i zaslađivača, kako bi još uvek ostali ukusni i primamljivi.

Međutim, iako određeni brend kroz marketing tvrdi da je ovo piće zdraviji izbor, doktori se ne bi složili. Prema jednom gastroenterologu sa Harvarda, ovo su četiri činjenice o dijetalnim gaziranim sokovima i uticajima koje imaju na zdravlje:

Žene treba da budu oprezne

Žene koje piju dva ili više dijetalnih gaziranih pića dnevno suočavaju se sa značajno većim rizikom od srčanog i moždanog udara, prema rečima doktora Sauraba Setija, koji je preko TikToka upozorio ljude o dijetalnim gaziranim pićima.

Ova izjava je zasnovana na studiji koju su 2019. objavili Američko udruženje za srce i Američko udruženje za moždani udar, u kome je pronađena veza sa veštački zaslađenim pićima i porastom ovih bolesti kod žena starijih od 50 godina. Interesantno je da je rizik od srčanog ili moždanog udara bio najveći kod žena koje nisu imale nikakvu istoriju srčanih bolesti ili dijabetesa, ali su pile dijetalne gazirane sokove.

Bubrezi su ugroženi

Ispijanje ovih pića može biti povezano i sa oboljenjima bubrega. Visoki sadržaj fosfora u dijetalnim gaziranim sokovima može doprineti hroničnoj bolesti bubrega, a ovo podržava studija u kojoj je otkriveno da konzumiranje dva ili više dijetalnih gaziranih pića dnevno može oštetiti bubrege.

Studija je testirala grupu žena koje su imale zdrave, funkcionalne bubrege na početku ispitivanja. 

Međutim, otkrili su da su one koje su pile dijetalne gazirane sokove imale tri puta veći pad u stopi glomerularne filtracije - koja pomaže u merenju koliko dobro funkcionišu vaši bubrezi - nego one koje nisu pile isti sok.

Poremećaj apetita, želja za brzom hranom

Dijetalni gazirani sokovi mogu pojačati žudnju za visokokaloričnom hranom, ometajući kontrolu apetita - što verovatno nije cilj mnogima koji se opredeljuju za ovu zdraviju verziju.

Prema studiji iz 2021. godine, otkriveno je da sukraloza, koja je uobičajeni sastojak dijetalnih gaziranih pića, može povećati apetit. Istraživači su objasnili da konzumiranje namirnica sa sukralozom može prouzrokovati "veće neuronske reakcije na nagrade" u mozgu, što budi želju za visokokaloričnom hranom. Na kraju krajeva, dijetalni gazirani napitci ne nude nikakve nutritivne prednosti, pa je za očekivati da ne pomažu kada smo gladni.

Insulin i creva

Konzumiranje dijetalnih gaziranih pića može negativno uticati na osetljivost na insulin i poremetiti mikrobiom creva, što znači da može uticati na zdravlje creva, prema rečima doktora, koje prenosi "Dejli mejl". Dobro zdravlje creva je izuzetno važno za opšte zdravlje, jer može pomoći u varenju, imunitetu i još mnogo toga, tako da morate imati zdravu količinu dobrih bakterija u crevima da biste se borili protiv određenih bolesti.

image