Magazin

Pozitivne promene koje donosi menopauza

Iako je sinonim za izostanak ciklusa, glavobolje, nalete vrućine, dobijanje na težini, menopauza podrazumeva i novu fazu u životu, te treba spomeniti i neke njene pozitivne strane i to posebno danas kada se obeležava Svetski dan menopauze.
Pozitivne promene koje donosi menopauza© freepik

Reproduktivni period žene završava menopauzom i to uglavnom između 45. i 55. godine života i većina žena se ne raduje menopauzi - otprilike četiri od pet žena, tranziciju ovog perioda života proživljavaju sa neželjenim simptomima, kao što su talasi vrućine, suvoća vagine, promene raspoloženja, proređivanje kose i poremećaji spavanja, prema Američkom koledžu akušera i ginekologa. I kao da to nije dovoljno, promene koje donose srednje godine takođe mogu uticati na samopoštovanje i kako se osećamo.

"Postojala je ideja da je menopauza smrt ženstvenosti. Godinama poruka je bila: 'Kada jednom uđete u menopauzu, više niste korisni kao žena'", kaže Lea Milhajzer, ginekolog.

Ipak stvari su se značajno promenile i još uvek se radi na tome: "Na primer, sada vidimo kako poznate ličnosti otvoreno govore o svojim iskustvima u menopauzi. U prošlosti, poznate ličnosti nisu htele da povezuju svoje ime ni sa čim u vezi sa menopauzom, jer bi to negativno uticalo na njihov imidž", kaže ona.

Povećana svest o usponima i padovima koje donose srednje godine je dobra stvar, posebno ako to podstiče žene da dobiju pomoć po pitanju napornih simptome menopauze. "Rad sa stručnjakom na ublažavanju simptomima može napraviti ogromnu razliku i učiniti ovu fazu života mnogo prijatnijom", naglašava ginekolog.

Pozitivne promene u menopauzi

Hormonske promene koje se dešavaju tokom menopauze mogu biti pozitivne za neke žene:

"I to posebno za one sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su menoragija (obilne menstruacije) ili menstrualne migrene. Mnoge žene takođe doživljavaju mentalni pomak u srednjim godinama i u stanju su da bolje prihvate izazove i sa više samopouzdanja upravljaju neuspesima".

Nema više menstruacija

Menopauza označava kraj menstrualnog ciklusa, a to znači da više nema menstrualnih grčeva, tampona ili uložaka: "Ovo je često jedan od glavnih razloga koje moje pacijentkinje navode kao prednost menopauze, posebno žene koje se bore sa obilnim krvarenjem. Za njih prestanak menstruacije može na mnoge načine promeniti život. Ove žene mogu osetiti porast energije, jer obilne menstruacije mogu izazvati anemiju, što dovodi do osećaja umora i slabosti. Nakon što menstruacija prestane, mogu bolje da vežbaju i više da se fizički angažuju", kaže Milhajzer.

Kraj menstrualnih glavobolja

Migrena i glavobolja mogu biti deo predmenstrualnih simptoma koji obično nestaju nakon menopauze. Menstrualna migrena ima slične simptome kao i druge vrste migrena, koji uključuju bol u glavi, osetljivost na svetlost, znojenje ili jezu, mučninu i povraćanje.  U normalnom menstrualnom ciklusu, variranje nivoa estrogena i progesterona obično pokreće menstrualnu migrenu.

Ali nakon menopauze, nivoi estrogena i progesterona opadaju i broj hormonalnih glavobolja se smanjuje. "Nažalost, ako imate migrene iz drugih razloga, menopauza to neće rešiti", kaže Milhajzer.

Manje stresa zbog PMS-a

Oko 9 od 10 žena u reproduktivnom dobu kaže da ima predmenstrualne simptome i ti simptomi uključuju razdražljivost, umor, promene u apetitu, depresiju, anksioznost, nadimanje i osetljivost dojki. "PMS može privremeno postati teži tokom perimenopauze, jer nivo estrogena često počinje naglo da varira. Kada menopauza prođe, dosta se poboljša situacija, jer se hormoni stabilizuju i telo se prilagođava", pojašnjava Milhajzer.

Povećano samopouzdanje i unutrašnja snaga

Posle više od 50 godina životnog iskustva, uključujući uspone i padove u vezama, podizanje dece i karijere, žene verovatnije idu za onim što žele sa većim osećajem samopouzdanja da mogu da se nose sa onim što god ih čeka. "Žene koje su prošle kroz menopauzu često kažu: 'Osećam da se sada bolje poznajem i samopouzdanija sam kao žena i kao osoba. Ne tolerišem besmislice kao ranije", kaže ginekolog, a piše Every day health.

image