Ne samo cigarete: Ovih 9 namirnica sadrže nikotin

Kada neko spomene nikotin, cigarete su prvo što padne na pamet. Ali, verovali ili ne, i pojedine namirnice ga sadrže, doduše u manjim količinama.

Osim što se nalazi u duvanu, nikotin se može naći i u pojedinim vrstama voća i povrća, istina, u količinama koje su znatno niže. Ova hemikalija je poput prirodnog insekticida - ona pomaže biljkama da budu otpornije na štetočine i čini da im listovi i plodovi budu manje privlačni. 

Plavi patlidžan

Plavi patlidžan je prilično prisutan u domaćoj kuhinji, a naročito se servira kao prilog, grilovan uz drugo povrće, koristi se za pripremu ajvara, đuveča i mnogih drugih jela. U ovoj namirnici sadrži se tek 0,0001 miligram nikotina po gramu namirnice. Poređenja radi, u jednoj cigareti ima između jednog i 2 miligrama, dakle najmanje 10 hiljada puta više.

Zelena paprika babura

Ljubitelji boja u tanjiru posebno vole zelene babure, zbog njihove jarke boje, posebne arome i neutralnijeg, odnosno manje slatkog ukusa u odnosu na žute i crvene paprike. U ovom povrću nalazi se dosta manje nikotina nego u patlidžanu . između 0,0000077 i 0,000009 mikrograma po jednom gramu paprike.

Paradajz

Jače kosti, niži krvni pritisak, lepša koža, bolji imunitet - samo su neke od zdravstvenih prednosti koje nam nudi paradajz. Ipak, i ova namirnica sadrži nikotin: u crvenom paradajzu ga ima baš baš malo (oko 0,00001 miligrama po gramu povrća), ali ga u zelenom ima čak 5 puta više. 

Krompir

Krompir je vrlo popularna namirnica kod nas, ali mnogi ne znaju da se i u njemu nalazi nikotin. Doduše, koncentracija ove hemikalije je vrlo niska: u oljuštenom krompiru ima tek 0,000007 miligrama po jednom gramu povrća, dok u neoljuštenom, krompiru sa korom, ima dvostruko više, prenosi portal SnasBos.

Karfiol

Vrlo popularna vrsta kupusa, karfiol, takođe sadrži nikotin u vrlo malim količinama. U porciji od 100 grama karfiola može se sadržati između 0,0003 i 0,0007 miligrama nikotina, što je svakako mnogo manje nego u samo jednoj cigareti.

Čaj 

Listovi čaja osim kofeina sadrže i nikotin, istina, u neuporedivo manjim količinama. Ako računamo da je za jednu šoljicu okrepljujućeg napitka potrebna jedna kafena kašičica suvog čaja, znači da se tokom ispijanja unese tek oko 0,0002 do 0,0004 miligrama nikotina. 

Lešnik

U lešniku se nikotin ne nalazi u čistom obliku, kao što se nalazi u drugim namirnicama sa ovog spiska ili u duvanu. Međutim, ovo koštunjavo voće sadrži arekolin - kiselinu koja po svom dejstvu veoma podseća na nikotin.

Spanać

Jedan od najzdravijih zeleniša, spanać, bogat je mnoštvom vitamina, minerala i vlakana. Njegova konzumacija obično počinje u najranijem detinjstvu, kada se on dodaje u kašice i nešto kasnije, kao prilog ribi ili mesu. U spanaću se nikotin nalazi tek u tragovima - manje od 0,000001 miligram na 1 gram namirnice.

Kupus

Kupus od svih namirnica ima najmanju koncentraciju nikotina, a za razliku od svih prethodnih primera, u kupusu se on ne nalazi prirodno. U ovo povrće nikotin dospeva iz preparata za pospešivanje rasta ploda, odnosno takozvanih fertilizatora.