"Dopaminski jelovnik": Mladi pokrenuli novi trend za poboljšanje raspoloženja i produktivnosti

Hormon dopamin je povezan sa sistemom nagrađivanja koji postoji u našem mozgu, a znači - on može pomoći da se osećamo bolje i da budemo motivisani i produktivni. Mladi su u ovom prirodnom procesu videli svoju šansu i kreirali poseban "Dopaminski jelovnik" koji obećava vanserijske rezultate i bolje raspoloženje.

Viralni trend "Dopaminski meni" obećava: oni koji ga praktikuju tvrde da poboljšava raspoloženje, podstiče kreativnost i produktivnost i čini da se svaki zadatak završava sa lakoćom i zadovoljstvom. U čemu je trik, objasnili su influenseri, koji na svojim TikTok nalozima dele svoje recepte za sreću.

Šta je "Dopaminski meni"

"Dopaminski meni" podrazumeva pravljenje spiska aktivnosti koje čine da se osećate ispunjeno i srećno, a ideja za pravljenje ovakvog spiska potekla je od Džesike MekKejb, Jutjuberke koju prati gotovo 2 miliona korisnika. Na ovom spisku mogu se nalaziti najrazličitije aktivnosti koje podstiču lučenje hormona sreće dopamina, kao i spisak nagrada koje nas očekuju kada završimo određeni zadatak.

Kompletan "meni" podeljen je na sekcije - predjelo, glavno jelo, prilog, dezert, a smeštanje aktivnosti u svaku kategoriju uslovljeno je dužinom njenog trajanja.

Tako, "predjelo" može biti maženje sa psom, pospremanje kreveta nakon buđenja ili slušanje omiljene pesme, dok se kao "glavno jelo" mogu posmatrati aktivnosti koje traju duže, poput vođenja dnevnika, odlaska na trening ili čišćenja kuće. "Prilog" može biti neka aktivnost koja se može raditi uporedo sa nekom drugom, poput slušanja podkasta tokom čišćenja kuće, dok je "dezert" u stvari nagrada za završen zadatak.

"Dopaminski meni" odobrili i stručnjaci

U teoriji, "Dopaminski  jelovnik" je tehnika koja na prirodan način stimuliše lučenje dopamina i to kroz odrađivanje sitnijih i krupnijih zadataka. "Dopamin je povezan sa sistemom nagrađivanja koji postoji u našem mozgu, a kada se zadaci podele na manje i svakom od njih dodeli nagrada, to ima veoma pozitivan učinak na podsticanje produktivnosti", objasnio je Geri Taker, licencirani psihoterapeut, u intervjuu za portal Bastl.

"Pokretanje prirodnog sistema nagrađivanja nas inspiriše i motiviše da uradimo čak i ono što inače izbegavamo i ne volimo", dodao je stručnjak.

Kako navode eksperti, ova tehnika zaista može doneti poboljšanje, budući da je mehanizam njenog dejstva vrlo jednostavan. "Baš kao što su proteini potrebni kako bismo izgradili mišiće, tako je i dopamin mozgu potreban kako bi funkcionisao dobro, a mi bili motivisani. Kada se osećate loše, kada ste demotivisani, dekoncentrisani ili depresivni, postarajte se da pronađete aktivnost koja će stimulisati lučenje dopamina i koja će vas vratiti na pravi put", navela je klinički psiholog Karla Meri Menli.

Dopamin - nagrada za postignute ciljeve

Iako postoje različite naučne studije koje se bave proučavanjem izvora dopamina, ustanovljeno je da ovaj neurotransmiter najbolje funkcioniše kada je u pitanju "nagrađivanje" određene aktivnosti. Zadovoljavanje žudnje za hranom, postizanje cilja ili zadatka koji smo sami sebi postaivli, ili pak odrađivanje dobrog treninga među glavnim su okidačima lučenja dopamina.

Osećaj sreće koji se javlja nakon postignutog cilja uči nas da se vraćamo iznova i iznova tim dobrim navikama ili aktivnostima.

Iako na tržištu postoje i određeni preparati koji mogu podstaći lučenje ovog hormona i veštački stvoriti osećaj euforije za kojim toliko žudimo, naučnici ipak tvrde da se prirodnim putem on luči veoma dobro i u dozama koje su nam potrebne, kao i da veštački supstituti ne samo da nisu poželjni, već mogu dovesti i do potpuno suprotnog efekta.