Magazin

Ovi pokloni se u Rusiji nikad ne daruju i za to postoji jako dobar razlog

Novčanici, satovi, kućni ljubimci - pokloni su koji se nipošto ne poklanjaju u Rusiji. Ruski narod veruje da ovi, kao i mnogi drugi pokloni, donose nesreću, a kada se desi da ih ipak dobiju, obavezno ih "očiste" od negativne energije.
Ovi pokloni se u Rusiji nikad ne daruju i za to postoji jako dobar razlog© Canva / golubovy

Ruski narod je oduvek bio poprilično sujeveran, a mnoga verovanja su se zadržala i danas. Kada je reč o poklanjanju i tu postoje određena pravila, koja je jako važno poštovati kako se onaj kome se daruje ne bi uvredio ili pogrešno shvatio vašu najbolju nameru. Koje si to pokloni smatraju nerpimerenim i nepoželjnim u ruskoj kulturi?

Oštre predmete je zabranjeno poklanjati

Rusima nipošto ne bi trebalo poklanjati bilo kakve oštre predmete. Saglasno verovanjima, pokloni poput noževa, makaza, setova za šivenje i drugih oštrih metalnih predmeta donose nesreću i svađe. Čak i pozajmljivanje ovih predmeta se u Rusiji izbegava, a ako već postoji nužda da se nešto od ovoga pozajmi, tom prilikom se obavezno pojašnjava da se predmet daje "jer postoji potreba, a ne na zlo".

Platnene maramice, satovi i novčanici su takođe na "crnom spisku"

Osim oštrih predmeta, Rusi ne vole da na poklon dobijaju i platnene maramice (one koje se obično nose u džepu sakoa), kao ni satove. Za maramice se veruje da će onome ko ih dobije na poklon doneti puno suza, dok sat sluti na rastanak. Novčanici, kao i držači za kartice i štipaljke za novac se takođe nikada ne poklanjaju - veruje se da će ovakvi pokloni doneti nesreću i nemaštinu.

Kućni ljubimci se nikada ne poklanjaju

Na spisku nepoželjnih poklona nalaze se i kućni ljubimci, najčešće mačići i štenci, što je veoma neobično, budući da su ljubimci u ruskim domovima (a naročito mačke) veoma česta pojava. Ruski narod veruje da "živi pokloni" donose nedaće i zato ih izbegavaju u širokom luku, ali neće imati ništa protiv da sami sa ulice ili iz azila dovedu životinju u dom.

"Čišćenje" poklona od negativne energije

Naravno, dešava se i da neko ne zna za ova nepisana pravila, pa iz najbolje namere pokloni neki od stvari koji se nalaze na ovom spisku. Tada se, po verovanju, poklon mora "očistiti" od negativne energije. To "čišćenje" ne podrazumeva nikakve magijske rituale, već davanje novca zauzvrat. Naravno, iznos je uvek simboličan, par kopejki ili rubalja, tek da nečiste sile ne pomisle da je u pitanju poklanjanje, već obična kupovina.

image