Magazin

Bira se "Srpska reč godine", u žiriju i Nele Karajlić - "izneverovaćete" koji su predlozi

Izneverovati, litijum, litijaš, dronovi, turizmofobija, meteoalarm, dronovi, rat su samo neki od već pristiglih predloga za "Srpsku reč godine". Naime, drugi put bira se "Srpska reč godine" u to tri kategorije - Reč godine, Nova reč godine i Lažireč, a izbor organizuju Filološko društvo "Reči" i časopis "Novorečje".
Bira se "Srpska reč godine", u žiriju i Nele Karajlić - "izneverovaćete" koji su predlozi© freepik

Predloge za izbor Srpske reči godine, Nove reči godine i Lažireči godine mogu da daju svi koji to hoće, na sajtu Filološkog društva "Reči" ili preko Fejsbuka i Instagrama i to do 30. novembra. Internet glasanje će trajati 1-15. decembra, a konačni rezultati će biti objavljeni u decembru.

"Očekujemo da izbor reči godine usmeri pažnju na reči kojima opisujemo i izražavamo naš odnos prema svetu. Izbori reči godine se odavno organizuju u brojnim zemljama, za njihove nacionalne jezike na inicijativu leksikografa,  jezičkih stručnjaka, novinara ili organizacija koje se bave jezičkim temama. Reči godine ukazuju i na jezička ispoljavanja odnosa prema događajima u tekućoj godini", navodi se na sajtu Reči. 

Predlozi već pristižu

Litijum, litijaš, dronovi, turizmofobija, meteoalarm, dronovi, rat, deponija, uobražen, atentat, rezolucija, krađa, narativ, brutalno, duša, legalizacija, jaje, brza saobraćajnica, običaji ratovanja, izneverovati, nećete kopati, kriza, slobodarski, rudarenje su neki predlozi za Reč godine.

Viralan, limunana, glupetanje, digitalni autizam, izborni inženjering, baterista, akušersko nasilje, generacija alfa, nebinaronost, politkorektlijstvo, izborni inženjering, tridemija, trotinetista, vejperski, metaverzum, desinger, slikozor će se takmičiti za Novu reč, dok su pregovori u Briselu, tolerancija, do rešenje kroz dijalog, denacifikacija, struka i nauka, istina, mirni pregovori predlozi za Lažireč.

O pobednicima će odlučivati stručni žiri sastavljen od uglednih domaćih lingvista, filologa, novinara koji prate jezik, a među njima se našao i muzičar Nele Karajlić.

Lažireč, reč godine i nova reč

Reč godine je postojeća reč (ili izraz) koja odražava značajne događaje, trendove ili promene u društvu tokom godine.

Nova reč je novostvorena reč (ili izraz) koja je nedavno ušla u srpski jezik i postala popularna ili relevantna za širu javnost.

Lažireč 2024. je reč (ili izraz) koja iskrivljuje, ublažuje ili prikriva smisao onoga što imenuje. Ona oslikava posebno ciničnu, neprimerenu upotrebu jezika, zapravo zloupotrebu i manipulativnu upotrebu jezika u javnom i političkom diskursu, pojašnjava se. 

image