Kina ima "višak muškaraca", predlaže im se da traže žene iz inostranstva

U Kini sada živi oko 35 miliona "muškaraca viška", kako ih nazivajau. To su neoženjeni muškarci koji još uvek nisu uspeli da se venčaju i osnuju porodicu, pretežno zbog politike jednog deteta i visoke cene otkupa mlade. Da bi rešili ovaj problem, ponuđeno im je da okušaju sreću i pronađu svoje buduće žene u drugim zemljama, kao što su Rusija, Kambodža, Vijetnam...

Demografski problem proizilazi iz decenijske politike jednog deteta, ali i opadanje popularnosti tradicionalnih brakova, što je izmenilo porodične odnose. Jedna od najvećih posledica je veliki broj muškaraca koji sada predstavljaju "višak", a veliki broj njih živi u ruralnim delovima zemlje.

"U ruralnoj Kini ima oko 34,9 miliona "muškaraca viška", koji ne mogu da priušte brak zbog troškova stanovanja, automobila i cene neveste, a sve to košta između 500 i 600 hiljada juana (oko 65 hiljada evra). Prošle godine, prosečan prihod nakon oporezivanja po glavi stanovnika u ruralnoj Kini bio je nešto više od 20.000 juana (oko 2.600 evra). Problem se delimično može rešiti privlačenjem značajnog broja mladih žena iz inostranstva", rekao je profesor Ding Čangfa sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sjamen, koji smatra da podsticanje sklapanja međunarodnih brakova može popraviti situaciju.

On preporučuje da se strancima olakša sklapanje braka i ulazak u zemlju, da bi kineski muškarci mogli ozbiljno razmišljati o opciji braka sa ženama iz Rusije, Kambodže, Vijetnama i Pakistana.

Nisu svi prihvatili njegovo kontroverzno rešenje, posebno na onlajn platformama. Mnoge žene tvrde da je "uvoz" nevesta iz drugih zemalja slično trgovini ljudima, dok su druge zabrinute zbog potencijalnih problema sa komunikacijom, zbog nepoznavanja jezika, koje mogu dovesti do porodičnih sukoba. Muškarcima se ta ideja mnogo više dopala, jer devojke iz inostranstva, po njihovom mišljenju, imaju manja očekivanja - ne zahtevaju kuće, automobile i otkup, već žele marljivost i druge vrline.

"Podsticanje međunarodnih brakova je slično omogućavanju kompaniji "Tesla" da uđe na kinesko tržište - to će povećati konkurenciju, poboljšati kvalitet i sniziti cene za potrošače. Isto tako, međunarodni brakovi će omogućiti strancima da uđu na kinesko "tržište" i da se takmiče, što bi moglo povećati šanse za brak i povećati natalitet," kaže jedan korisnik na društvenim mrežama.

U Kini se muškarci sve češće žene strankinjama, a neke profesionalne provodadžije su čak počeli da nude određene usluge za spajanje Kineza isključivo sa devojkama iz Rusije. Jedan od glavnih razloga je demografska nejednakost u ove dve zemlje: Rusija ima višak žena, dok Kina ima višak muškaraca. S druge strane, neki smatraju da spajanje žena iz drugih delova Azije može biti dobra ideja, jer ne bi doživele toliki kulturološki šok kada bi se preselile u Kinu, prenosi "South China Morning Post".

"Jugoistočna Azija ima bliske veze sa Kinom od davnina, a u kulturnom smislu imamo mnogo toga zajedničkog. Na primer, Vijetnam i dalje slavi Novu godinu po lunarnom kalendaru. Shodno tome, žene iz jugoistočne Azije ne doživljavaju značajan kulturni šok kada dođu u Kinu. Pored toga, ove zemlje imaju veoma niske prihode, a mnoge zemlje jugoistočne Azije aktivno uče kineski kako bi ojačale veze sa nama, a to će takođe pomoći da se eliminišu problemi u komunikaciji," tvrdi jedan kineski influenser.