Magazin

"Ja sam doktorka i ovih 5 namirnica nikad ne bih jela " - među njima i jedan citrus

"Pre bih bila gladna, nego da jedem hranu koja je bila na pikniku - rizik je jednostavno velik", ističe dr Džesika Kis koja takođe ne bi jela ni hranu koja je veštački obojena, ali ni jedan citrus koji inače važi za zdravu namirnicu.
"Ja sam doktorka i ovih 5 namirnica nikad ne bih jela " - među njima i jedan citrus© Aldrin Rachman Pradana/unsplash

I doktori imaju svoja pravila u domenu ishrane i nekih stvari se strogo pridržavaju kada je u pitanju određena hrana.  "Ovih pet namirnica koje nikada ne bih jela", kaže je dr Džesika Kis iz Kalifornije, specijalizovana za porodičnu medicinu, na početku svog TikTok videa. Razlog zašto ona ne bi konzumirala neka jela je opravdan - predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje. Počevši od broja jedan, doktorka navodi da nikada ne bi jela pirinač koji je ponovo zagrejan i nazvala ga je "jednokratnim jelom":

"Vrsta bakterije B. cereus pojavljuje se kada kuvani pirinač ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi, a zatim se posebno reaktivira ako ga ne podgrejete kako treba, pojašnjava.

Ova bakterija može da izazove trovanje hranom pa i smrtni ishod, kako smatraju stručnjaci sa Klivlend klinike, piše Dejli mejl.

Sledeća na listi je preostala hrana sa piknika.

"Radije bih bila gladna nego da jedem hranu koja je bila napolju. Rizik je velik. Videla sam da se to često dešava, posebno posle praznika - hitne službe su preplavljene ljudima koji su bolesni, jer su se otrovali hranom", objasnila je.

@askdrmom I have more. But these are my big ones. For sure share this list with a friend! #5things#doctorlife#sickday#fall2024#fallfood#momlife♬ Little Things - Tiqta

Na spisku se našla i hrana koja je veštački obojena, jer "jednostavno nije dobro za ceo sistem". Ne bi konzumirala ni hranu iz ulubljene konzerve, zbog straha od botulizma. Ova retka bolest je prilično opasna po život, a uzrokovana je botulinum toksinom, koji se može pojaviti u hrani koja je "nepropisno konzervirana" ili fermentisana, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Konačno, poslednja stvar koju je priznala da nikada ne bi jela je namirnica koje je definitivno sve iznenadila, a to je grejpfrut. Razlog je taj, što mnogo lekova ima interakciju sa grejpfrutom, pa ako koristimo određene medikamente trebalo bi da proverimo da li možemo da jedemo ovaj citrus.

image