Utešna hrana, ona koju volimo da jedemo kada smo pod stresom, samo pogoršava nivo stresa

Skoro polovina ljudi se oseća emocionalno zadovoljnije kada konzumira slatkiše, dok se četvrtina izjasnila da radije biraju slane grickalice kada su potišteni i pod stresom, rezultati su istraživanja. Ipak, stručnjaci navode da ova hrana, kao i mnoge druge namirnice, mogu dovesti do kontraefekta i samo pojačati anksioznost. Sa druge strane, postoje namirnice koje raspoloženje mogu poboljšati i upravo bi one trebalo da budu prvi izbor kada nas preplave negativna osećanja.

Suočavanje sa stresnim situacijama svako procesuira na svoj način - neki se posvete treningu, neki izađu sa društvom da razbistre misli, a neki utehu traže u hrani. "Hrana koju jedemo utiče na naš mikrobiom na pozitivan ili negativan način", objašnjava doktor Uma Naido. "Balansiran mikrobiom umanjuje nivo upalnih procesa u mozgu i time poboljšava raspoloženje, doprinosi koncentraciji i prilivu energije, a ujedno i redukuje stres". Koje se to namirnice najčešće konzumiraju kada smo pod stresom i da li su i koliko one uopšte efikasne u poboljšanju raspoloženja?

Kafa, čaj, energetski i drugi napici sa kofeinom

"Ako ste skloni anksioznosti i burnom reagovanju na stresne situacije, kofein će ovo samo pogoršati, jer on podiže nivo hormona stresa, kortizola. Kofein je stimulant koji je ujedno i okidač za lučenje adrenalina i drugih hormona stresa, pa je reakcija organizma na tenzičnu situaciju nakon popijene kafe samo još intenzivnija", naveo je nutricionista Rob Hobson. Dodatno, kofein povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, koji oponašaju prirodnu reakciju organizma na stres. Kofein se, pored kafe, može pronaći i u drugim napicima, pa bi stoga u stresnim situacijama bilo poželjno izbegavati i čajeve, energetske napitke, suplementaciju koja se koristi pre treninga (privorkaut) i slične napitke.

Alkoholna pića

Iako ispijanje vina, piva, koktela i drugih alkoholnih napitaka nakon napornog radnog dana zvuči kao sjajna ideja, u stvarnosti je efekat ovih pića potpuno suprotan - oni samo pogoršavaju osećaj anksioznosti i preplavljenosti negativnim emocijama. Ovakvo dejstvo alkohola stručnjaci objašnjavaju njegovim uticajem na hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnu osovinu (HPA osovinu), koja se obično aktivira u životno opasnim situacijama. Drugim rečima: nakon što popijemo piće, naš mozak dobija signale da smo u opasnosti, nakon čega on reaguje povećanjem nivoa kortizola, koji čini da se osećamo kao da smo pod stresom.

Slatkiši i slane grickalice

Pronalaženje utehe u tortama, kolačima i sladoledima je uobičajena praksa, ali preterana konzumacija slatkiša neće doneti ništa dobro - kratkoročno će samo intenzivirati osećaj nelagode i nemira, a dugoročno može dovesti i do gojaznosti, dijabetesa i drugih pratećih oboljenja. "Hrana i pića sa dodatim šećerima dovode do ubrzanog porasta nivoa šećera u krvi, čija velika količina izaziva preteranu osetljivost, zabrinutost i niz drugih negativnih osećanja", upozoravaju stručnjaci. Istovremeno, konzumacija previše slanih grickalica negativno utiče na krvni pritisak i zadržavanje vode, kao i na način na koji organizam odgovara na nivo hormona, zbog čega postajemo džangrizavi i anksiozni, prenosi Hafington Post.

Umesto tih namirnica pojedite ove - osećaćete se bolje

Dobra vest je da postoje namirnice koje nam zaista mogu podići raspoloženje i smanjiti stres, a da su pritom one i zdrave i nutritivno bogate. Hrana bogata probioticima i prebioticima, poput jogurta i povrća, kao i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što je riba ili koštunjavo voće se preporučuju onima koji su pod stresom. Takođe, osećaj anksioznosti ublažavaju namirnice bogate vitaminom C, poput citrusa, kivija, paprika, kao i one u kojima se sadrži velika količina vlakana (maline, kruške, brokoli i drugi zeleniš, kao i mahunarke).