Magazin

Peljmeni sa jesetrom, jagnjeća kolenica: Učesnici samita BRIKS-a uživali u tradicionalnim gurmanlucima

Tradicionalna tatarska lepinja "Kistibij", peljmeni sa jesetrom i šerbet od limete samo su deo ruskih specijaliteta koji su se našli na trpezi samita BRIKS-a u Kazanju. Diplomate iz 36 zemalja koji učestvuju na samitu imali su prilike da uživaju i u vinima jedne od najmlađih ruskih vinarija.
Peljmeni sa jesetrom, jagnjeća kolenica: Učesnici samita BRIKS-a uživali u tradicionalnim gurmanlucima© РИА Новости / Алексей Никольский, Фотохост-агентство brics-russia2024.ru

Specijalni jelovnik za učesnike samita BRIKS-a, koji se od 22. do 24. oktobra održava u ruskom gradu Kazanj, pripremali su najbolji kuvari u gradu. Na njemu su se našli tradicionalni ruski i lokalni gastronomski specijaliteti, a sva jela su promišljena tako da uzmu obzir kulturu svih učesnika događaja. U kojim to đakonijama uživaju inostrane delegacije čak 36 država?

Izbor predjela za svačiji ukus

Tradicionalna tatarska lepinja priprema se po receptu koji se generacijama prenosi sa kolena na koleno. "Kistibij" se po pravilu sprema od beskvasnog testa, a lepinje su toliko tanke da više podsećaju na palačinke. Svaka lepinja puni se krompir pireom i služi preklopljena na pola. 

Drugi specijalitet koji se našao na meniju jesu peljmeni, ali su se za diplomate oni služili sa punjenjem od jesetre, umesto uobičajenog mesa. Pored "ušica od testa", članovi delegacija imali su priliku da probaju i vegetarijanske varenjike (zatvorene korpice) sa pečurkama.

Odabirom glavnih jela se vodilo računa o gastronomskim preferencama svih gostiju

Izbor glavnih jela na samitu BRIKS je raznolik, a na meniju se našlo za svakoga ponešto. "Predvideli smo kulturološke razlike svih gostiju samita i oformili meni tako da bude ponešto za svačiji ukus", naveo je potpredsednik asocijacije hotelijera Tatarstana Radik Abdrahmanov za RIA Novosti.

Smuđ zapečen sa povrćem zasigurno je oduševio sve ljubitelje ribe, dok su se oni koji više vole meso opredelili za dinstanu jagnjeću kolenicu. Vegetarijancima je na večeri servirana lazanja od povrća.

A za dezert...

Kada je reč o dezertima, gosti su mogli da biraju između dve varijante. Jedna je bio kolač od jabuka sa sladoledom od vanile, a drugi, vegetarijanski - čokoladna torta. Uz to, diplomatama je serviran i šerbet od limete - osvežavajući dezert koji se obično služi sa listićima sveže nane na vrhu.

Gosti su slušali "Kaljinku" i "Magičnu muziku BRIKS-a" 

Tokom i nakon večere učesnici samita ispijali su dve vrste vina: Rizling (berba 2021. godine) i kupažu "Rivaž" (berba 2002. godine). Oba vina potiču iz podruma vinarije Krinica iz Gelendžika u Krasnodarskom kraju, koja je jedna od najmlađih vinarija u Rusiji.

Učesnici samita su, osim u dobroj hrani, uživali i u sjajnoj muzici. Na repertoaru kamernog orketra Akademije ruske muzike našle su se numere "Teče reka Volga", pesma posvećena velikoh ruskoj reci, jednom od simbola Rusije na kojoj leži grad Kazanj, ruska narodna kompozicija "Kaljinka", kao i muzička improvizacija inspirisana kulturama i melodijama zemalja članica BRIKS-a ("Magična muzika BRIKS-a"). Koncert je ispraćen i predstavom na pesku autorke Darije Kuznjecove.

Svetski lideri su u Kazanju dočekani svetski

Možda i najveću pažnju svetskih lidera koji su pristigli na samit privukla je istočnjačka poslastica od meda - čak-čak. Ovaj specijalitet se sastoji iz puno sitnih loptica ili kratkih štapića napravljenih od mekog testa, koji su međusobno prilepljeni medom i koji se oblikuju u vidu kupe. 

Kako prenosi RIA Novosti, za učesnike događaja bilo je pripremljeno ukupno 65 porcija ovog specijaliteta, odnosno oko 130 kilograma! Veruje se da čak-čak simbolizuje sunce svojom jarkom bojom i svojim oblikom, ali predstavlja i snažnu, veliku porodicu.

image