Buđ i neprijatne mirise treba eliminisati iz frižidera, a kad smo već u toj akciji čišćenja, trebalo bi i određenu hranu zauvek ukloniti, ne samo iz rashladnih uređaja, već i iz života. Prerađena hrana je puna 'praznih' kalorija, aditiva, šećera i drugih nezdravih komponenti za koje je dokazano da utiču na kilažu i krvni pritisak, a izazivaju moždani i srčani udar. Zato bi trebalo izabrati zdravije opcije, fokusirati se na voće, povrće, ribu, belo meso, a određena jela izbegavati u širokom luku. Evo i koja.
Voćni jogurt
Tipična porcija jogurta sa ukusom borovnice ili breskve često ima 3 puta više šećera od običnog. Zato je bolje da se u običan jogurt stave sveže voće i bademi, jer ćemo sigurno jesti manje šećera, a više vlakana i hranljivih materija.
Kečap i majonez
Možda omiljeni dodaci koji idu skoro uz sve i koji jelima daju poseban ukus su zapravo prepuni šećera i emulgatora i nema potrebe da ih koristimo. Takođe, majonez je izrazito kaloričan, pa utiče i na dobijanje kilograma. Ako baš ne možemo bez nekog priloga, preporučuje se senf, samo se savetuje da pročitamo deklaraciju.
Gazirana pića
Nema iznenađenja - prepuna su kalorija i nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, pa se svakako ne savetuje da ih konzumiramo.
Viršle
Meso koje je prerađeno da bi duže trajalo povezano je sa kolorektalnim karcinomom i sa rakom želuca. Ovo uključuje viršle, šunku, kobasice, piše Vebemde.
Sladoled
Teško da možemo da mu odolimo, ali sladoled je prepun masti i šećera. Najbolja zamena je običan jogurt sa svežim voćem i granolom. Ali ako moramo da uzmemo s vremena na vreme sladoled, preporuka je da proverimo deklaraciju i izaberemo onaj koji ima minimalno šećera i masti.
Smrznuti pomfrit i pica
Ne bi trebalo sebi da otežavamo tako što ćemo u zamrzivaču pored smrznutog spanaća staviti one ukusne, masnoćom natopljene, kalorijske slane štapiće od krompira. Zato je bolje da ih ne kupujemo uopšte i spremimo zdravije opcije kao što je batat iz rerene sa malo ulja i soli. A i sa picom nije bolja situacija - kalorična je, puna je nezdravih masti i natrijuma. Zato umesto nje u zamrzivač stavljati domaču supu, jer će naše srce, ali i struk biti zahvalni.
Kiseli krastavci
Većina kiselih krastavaca koje kupujemo u prodavnicama je puna soli. Ali presni krastavci se zapravo preporučuju, jer imaju puno vode, što može pomoći da ostanemo hidrirani. Takođe imaju antioksidante i pomažu u suzbijanju upale, pa su sveži svakako bolja opcija.