Magazin

Da li su ugljeni hidrati i šećer zaista tako loši? Nutricionisti imaju drugačije mišljenje

Koliko puta ste čuli opšti savet da izbegavate šećer i druge ugljene hidrate ako želite da budete zdravi? Verovatno bezbroj, ali dijetetičari su ipak drugačijeg mišljenja i smatraju da nisu ugljeni hidrati tako loši i beskorisni i da u određenim situacijama moraju da bude deo našeg jelovnika.
Da li su ugljeni hidrati i šećer zaista tako loši? Nutricionisti imaju drugačije mišljenje© Prem Singh Tanwar/unsplash

Previše šećera nije dobro za zdravlje jer može biti povezan sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, bolestima srca, rakom, jasni su stručnjaci. Ali, šećeri u umerenim količinama imaju i svoje prednosti i ne bi trebalo da ih zanemarimo:

"Oni su životna snaga našeg tela. Ograničavanje ugljenih hidrata može dovesti do pothranjenosti, umora, neraspoloženja, gastrointestinalnih poremećaja", rekla je Džesika Džeger, dijetetičar.

Mnogi nutricionisti smatraju da su šećeri godinama pogrešno demonizovani: "Realnost je takva da retko možemo da proglasimo grupu hrane ili makronutrijente dobrim ili lošim. Ishrana je mnogo nijansiranija od toga", naglasila je Kara Harbstrit, dijetetičar i dodala:

Glukoza, vrsta šećera, nalazi se u ugljenim hidratima i telo i mozak je vole. Mozak, organi i skeletni mišići bolje funkcionišu kada se pravilno napajaju, posebno tokom vežbi izdržljivosti visokog intenziteta. Iako je moguće iskoristiti rezerve masti, to je manje efikasan metabolički put. Na kraju dana, ugljeni hidrati mogu pomoći da date sve od sebe i da se osećate bolje dok vežbate", piše Hafpost.

Telo može brzo da svari glukozu i ugljene hidrate i ovaj relativno brz proces varenja je koristan iz dva razloga - prvo, smanjuje rizik od gastrointestinalnog stresa dok radite, a drugo, omogućava telu da brže koristi energiju, naglašavaju nutricionisti.

Ugljeni hidrati i šećeri podstiču hidrataciju

U osnovi, ugljeni hidrati pomažu soli i vodi da uđu u krvotok, a unos šećera može zapravo uticati na novo šećera u krvi, što može stimulisati apetit i žeđ, sprečavajući tako dalju dehidraciju: "Ugljeni hidrati pomažu telu da apsorbuje vodu zbog svoje molekularne strukture koja voli vodu", pojašnjava Džeger.

Koliko ugljenih hidrata vam je potrebno

Niste sigurni da li unosite dovoljno ugljenih hidrata i šećera? Razmislite o tome kako se osećate fizički i mentalno.

"Trebalo bi da se osećate fokusirano, energično čak i ako ste umorni od treninga ili trke i da budete sposobni da se oporavite pre sledećeg treninga. Iako je osećaj gladi sasvim normalan, ne bi trebalo da se osećate iscrpljeno, preterano gladno", kaže Harbstrit.

Određeni znaci ukazuju da da možda ne jedete dovoljno ugljenih hidrata, a to su: česta glad, spor oporavak od treninga, osećaj slabog učinka, nizak nivo šećera u krvi, često razmišljanje o hrani, buđenje tokom noći sa osećajem gladi, česte povrede, gubitak kose i gubitak menstruacije.

Nutricionisti naglašavaju da je svaki organizam različit, pa preporučuje razgovor sa stručnjakom za individualne preporuke, kao i redovnu konzumaciju ugljenih hidrata. "Sportisti bi trebalo da unose ugljene hidrate uz većinu, ako ne i sve, obroke i užine", kažu.

image