Magazin

Koje meso ima najviše proteina

Kada je u pitanju optimizacija ishrane po pitanju proteina, izbor prave vrste mesa pravi veliku razliku - bez obzira da li želite da izgradite mišiće, smršate ili samo pokušavate da unesete više proteina u svoje obroke, od suštinskog značaja je da znate koje meso nudi najviše proteina po porciji.
Koje meso ima najviše proteina© Valeria Boltneva/pexels

Izbalansirana ishrana podrazumeva unos voća i povrća, ali i proteina - dosta se o njima govori i raspravlja, te je neophodno otkloniti bilo kakve dileme. Stručnjaci naglašavaju da je meso samo jedan deo proteinske slagalice i da se oni nalaze i u mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, mlečnim proizvodima, jajima, soji i celim žitaricama.

Istraživanje pokazuje da je pored makronutrijenata, jedan od najvažnijih faktora za zdravu ishranu zapravo koliko je ona održiva. Izaberite ishranu bogatu proteinima samo ako je to način života koji možete da održavate na duge staze. Takođe, ne zaboravite da uravnotežite svoje obroke sa puno voća i povrća, ostanite aktivni svakodnevno i uključite trening otpora najmanje dva puta nedeljno kako biste održali mišiće", savetuje doktorka Megan Garsija-Veb.

Koja vrsta mesa ima najveći sadržaj proteina po porciji

"Tehnički, sušena riba ima najviše proteina, odnosno 60 do 77 grama na 100 grama obroka". Sledi je piletina koja ima 31 gram u 100 grama", objašnjava dr Garsija-Veb, a piše Helti. 

Koje nemasno meso se preporučuje

"Uopšteno govoreći, najbolji izbor za pacijente je ono meso koje najviše vole da jedu. Ja sam pristrasan prema piletini ili ćuretini, ali profili ukusa pacijenata mogu se razlikovati. U zavisnosti od toga gde živite, vaše opcije se takođe mogu razlikovati", kaže Semjuel Matis, lekar.

Tanjir treba da je bogat povrćem, pa tek onda mesom

Stručnjaci savetuju da ipak u tanjiru povrće zauzme centralno mesto, a da bi proteini trebalo da igraju pomoćnu ulogu: "Preporučila bih da pacijent jede malu količinu visokokvalitetnih, ukusnih proteina i puno povrća, nego samo meka pileća prsa", savetuje Garsija-Veb.

Ne treba zaboraviti i na biljne proteine

Losos, nemasna junetina i svinjetina se takođe mogu uvrstiti u jelovnike, a ne treba zanemariti ni pomenute biljne proteine: "Pored toga što su odličan izvor proteina, imaju mnogo više vlakana i ne podižu holesterol na način na koji to može meso i žumance. Među njenim najboljim izborima za izvore proteina su kinoa, tofu, tempeh", ističe doktorka.

image