Deca treba da unose manje šećera u prvih 1.000 dana života, da bi se sprečile hronične bolesti

Deca bi trebalo da imaju ograničen unos šećera u prvih 1.000 dana života, kako bi se smanjio rizik od razvoja hroničnih bolesti. Utvrđeno je da sredina sa niskim procentom šećera u materici i smanjene količine u ranom razvoju značajno umanjuju rizik od razvoja dijabetesa i hipertenzije decenijama kasnije, a i ako se razviju, to se dešava kasnije.

Količina šećera koju deca dobijaju u majčinom stomaku i kao odojčad može da utiče na to da li će razviti određena hronična oboljenja kad porastu, poput dijabetesa i visokog pritiska. Da bi se smanjile mogućnosti za razvoj ovih bolesti, stručnjaci preporučuju smanjenje šećera u prvih 1.000 dana života, otkrilo je novo istraživanje. 

Ovaj ključan period se odnosi na vreme od kako bebe počinju apsorbuju hranjive materije od majke, pa sve dok ne pređu na čvrstu hranu.

Adekvatno smanjenje nivoa koji preporučuju nutricionisti povezan je sa 35 odsto manjim oboljevanjem od dijabetesa tipa 2 i 20 odsto manje šanse od oboljevanja od visokog pritiska, a otkriveno je da se ova oboljenja javljaju u proseku od četiri do dve godine kasnije kod ljudi sa nižim unosom šećera na početku života, za razliku od onih kod koji je unos bio veći. 

Istraživači su iskoristili eksperiment u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata, kada je skoro deceniju posle rata ukinuto ograničenje na šećer i slatkiše. Čim su ograničenja bila ukinuta, konzumacija se udvostručila. Koristeći podatke britanske Biobanke, naučnici su uporedili zdravstveno stanje 38.000 sredovečnih ljudi koji su začeti ili rođeni dok su ograničenja postojala, kao i 22.000 ljudi začetih odmah posle.

Njihova analiza utvrdila je da je stopa oboljevanja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska bila značajno manja kod onih koji su začeti i dostigli drugu godinu života tokom perioda ograničenja.

"Svi mi želimo da popravimo naše zdravlje i omogućimo svojoj deci najbolji početak života, a smanjivanje unosa šećera je zaista snažan korak u tom pravcu. To, međutim, nije nimalo lako, dodati šećer se nalazi svuda, čak i u hrani za bebe i malu decu," ističu istraživači.

Dodaju da prehrambene kompanije moraju snositi odgovornost i promeniti sastojke u hrani za bebe, tako da ona bude zdravija. Smatraju da se moraju regulisati marketing i cene hrane sa dodatim šećerom, a uz bolje obrazovanje, informacije i podsticaje, roditelji bi mogli mnogo lakše da smanje unos šećera za svoju decu i sebe, prenosi "Gardijan".

Stručnjaci preporučuju da slobodni šećeri, oni koji se dodaju hrani i pićima, medu, sirupima i nezaslađenim voćnim sokovima, ne bi trebalo da čine više od pet odsto dnevnog unosa kalorija, što je ekvivalent oko 30 grama ili sedam kockica šećera. Ipak, mnogi ljudi svakodnevno prekorače ovu dozu.