Na nepreglednim prostranstvima Kavkaza, Sibira i Altaja, hiljadama godina raste biljka neobičnog imena - pasji trn ili, kako je Rusi zovu, oblepiha. Njene bobice drečavo narandžaste boje doslovno oblepljuju žbunje na kome rastu, a ima ih toliko da ih je nemoguće prebrojati.
Vitaminska bomba koja "leči od 100 bolesti"
U malenim bobicama pasjeg trna krije se prava riznica korisnih sastojaka: one su možda i najbolji izvor vitamina C, a sadrže i veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Osim toga, plodovi ove magične biljke bogate su i vitaminom A, vitaminima grupe B, vitaminom K, pektinima, belančevinama, flavonoidima i taninima.
Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, pasji trn ima antiinflamantorno, baktericidno, analgetičko i epitelizujuće dejstvo, a ujedno je i sjajan u jačanju otpornosti organizma na radioaktivna zračenja. Ili, kako Rusi to vole da kažu, "Oblepiha leči od sto bolesti".
Pasji trn ima posebno mesto u ruskoj narodnoj medicini
Pasji trn je od davnina bio omiljeni narodni lek kod Rusa. On se posebno dobro pokazao u borbi sa kožnim oboljenjima kao što su dermatitis i psorijaza, a vrlo je efikasan i u terapiji povreda kože i sluzokože i lečenju iritacija i upalnih procesa. Savremena istraživanja pokazala su da oblepiha može biti i sjajan saveznik u borbi sa prvim znacima starenja.
Osim toga, dokazano je da pasji trn, zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina veoma dobro deluje na kardio-vaaskularni sistem. Na ovome se pozitivan učinak oblepihe ne završava: ova biljka poboljšava plodnost žena, podstiče rad jetre, smanjuje napetost i rešava probleme sa potencijom kod muškaraca.
Oblepihu možete konzumirati na više načina
Najčešće se bobice oblepihe mešaju sa čajem - budući da su veoma intenzivnog, slatko-kiselog ukusa, one mu daju specifičnu aromu i jarku, narandžastu boju. Od oblepihe se može pripremiti i sok, kompoti, ili se bobice mogu dodati u smuti, kako bi se obogatio ukus i poboljšao unos vitamina.
Neki pasji trn dodaju i tokom pripreme jela sa ribom ili mesom, a neretko se bobice dodaju i u kuvano vino, kako bi se poboljšala aroma. Za koju god varijantu da se odlučite nećete pogrešiti, ova biljka leči i dušu i telo i sa pravom je nazivaju najpopularnijom ruskom "superhranom".