Grof od Sendviča, britanac Džon Montagju, je pre više od 250 godina naredio da mu se donese parče mesa između dve kriške hleba, kako bi mogao da jede i igra svoju partiju pokera u isto vreme, a da ne zamasti ruke. Njegov izum je postao popularan i danas je sendvič omiljena hrana u raznim delovima sveta. Ali znate li da postoji "pravilan" način da se napravi i uživa u njemu?
Sukobljavaju se brojna mišljenja o najboljim namazima, redosledu slaganja sastojaka, pa čak i o tome kako sendvič treba jesti. Sada su naučnici za hranu su otkrili recept za savršen sendvič, a prema njima, najvažniji je simetričan raspored satojaka, s tim da vlažniji elementi budu postavljeni u sredini.
Vlažni sastojci su oni koji sendviču daju svežinu i hrskavost, kao što su paradajz, zelena salata ili možda male količine krastavca i luka.
"Mokri sastojci, poput kriški paradajza, moraju biti u sredini i izolovani, da se hleb ne bi pokvasio", rekao je Čarls Spens, profesor eksperimentalne psihologije na Univerzitetu u Oksfordu.
Tokom slaganja, umesto da pravite sendvič odozdo prema gore, trebalo bi da stavite oba komada hleba jedan pored drugog i istovremeno stavljate sastojke na obe kriške. One ne smeju da budu isuviše tanke, tako da se raspadnu, ali ne i previše debele, tako da ih je teško jesti - idealna debljina je oko 2 centimetra.
Kada birate hleb, morate da se odlučite za onaj koja se neće lako zgnječiti ili pokvasiti, poput integralnog hleba ili lepinje. Prema naučnicima, to je zato što je osnovna svrha izuma grofa od Sendviča bila da mu ruke ostanu čiste, tako da bi se trebalo isključiti korišćenje masnog hleba, kao što je fokača.
"Trik je u tome da stavite oba komada hleba jedan pored drugog, zatim ga namažete, stavite glavne namaze i sastojke na svaku krišku, pa na kraju dodate salatu u sredinu i spojite ih", rekao je Alan Meki, profesor hrane i ishrane na Univerzitetu Lids.
Zatim, namaz treba da se namaže tačno do ivica hleba, jer ne samo da dodaje aromu, već stvara "poklopac" koji odbija svaku vlagu, a to još jedan trik koji pomaže da se hleb ne pokvasi. Puter trebalo da bude bolji izbor u odnosu na margarin, koji spada u ultra-prerađenu hranu.
Puter treba da bude na sobnoj temperaturi (oko 20 stepeni Celzijusa) tako da bude dovoljno mekan za mazanje, jer kada je isuviše tvrd, mogao bi da napravi rupe u hlebu. Zatim, dobro odabrano meso i sir, koji takođe sadrže dosta masti, dodatno sprečavaju da neželjena vlaga dospe na sendvič. Prpeoručljivo je da savijete svoje meso ako možete, jer će ukus biti bogatiji i služiće kao bolja zaštita od vlage, prenosi "Dejli mejl".
Dodatna mera predostrožnosti je da ubrusom osušite zelenu salatu, kornišone ili luk pre nego što ih stavite. Takođe, paradajz je rizičan dodatak jer ima dosta vode u sebi, što takođe može da razblaži ukus sendviča, tako da je preporučljivo da bude dehidriran.
Najvažnije je da salata donosi zvuk hrskanja, jer to pruža još veće zadovoljstvo i pokazuje da su sastojci sveži. Na kraju, unošenje što većeg spektra boja u sendvič ga čini privlačnijim, ali da to ne znači da bi trebalo da dodajete previše sastojaka da bi izgledao interesantnije, jer sendvič treba da se jede bez napora i da sastojci ne ispadaju.