Dočekivanje gostiju je uvek radostan događaj za svakog ruskog domaćina. Uoči dolaska gostiju obično se sprema bogata trpeza i sređuju kuća i dvorište, a domaćin i domaćica oblače svoje najbolje odela. Da, tradicija dočekivanja gostiju se u Rusiji doživljava veoma ozbiljno, nezavisno od naroda.
Tatari će vas dočekati uz pečenu gusku i čak-čak
Pripadnici tatarskog naroda, druge po broju etničke grupe u Rusiji, za goste uvek pripremaju pečenu gusku, koja se služi uz peciva – ečpočmak i čak-čak. Gosti jedne tatarske porodice dobiće najbolji mogući tretman: domaćini će organizovati da odmah sa puta, pošto se okrepe, odu u banju da odmore dušu.
Sami gosti u dom domaćina obavezno moraju doneti neki dar - ova tradicija se među Tatarima naziva "kučteneč" i strogo se poštuje. Najčešće gosti donose neke poslastice, domaćini, iako u ih ugostili, moraju da im se oduže i činije u kojima su poslastice donete obavezno napune, kako se kući ne bi vraćali praznih ruku.
Jakuti će gostima obavezno spremiti čaj
Gostoprimstvo je jedan od glavnih atributa naroda Jakutije i drugih severnih naroda. Zbog ekstremnih uslova u kojima žive, Jakuti će svoje goste dočekati uz šolju vrućeg, okrepljujućeg biljnog čaja, a potom im poslužiti i ručak - jela od ribe ili mesa divljih životinja.
Na tradicionalnoj jakutskoj trpezi Jakuti će gostima servirati stroganinu, odnosno tanko nasečeno sirovo konjsko meso i, verovali ili ne, meso medveda. Pre jela ovaj severni narod gosta će naučiti kako da ispušta zvukove koji podsećaju na graju gavrana - uz pomoć ove tehnike, oni "zavaravaju" sebe da meso zapravo jedu ptice.
Čečeni za svoje goste grade kuće
Doček gostiju je za Čečene posebna čast, a ovaj narod veruje da kada im neko kroči preko praga on automatski postaje kućni prijatelj. U kulturi ovog kavkaskog naroda postoji pravilo da se za goste obavezno gradi mala kuća i to u istom dvorištu gde je i dom domaćina.
Po pravilu goste uvek dočekuju najmlađi članovi čečenske porodice, dok ih ispraća uvek glava kuće. Inače, u čečenskoj kulturi je i da se gost koji ostaje u kući više od 3 dana mora uključiti u sve kućne poslove i "odraditi" svoju posetu tako što će pomoći domaćinima.
Nenci će goste dočekati sa puno topline
Samojedski narod Nenci, starosedeoci autonomnog okruga Jamalija, se gostima uvek raduje i dočekuje ih širom raširenih ruku. Kultura ovog naroda nalaže da gost prilikom dolaska mora obići svaki šator u naselju i pozdraviti sve stanovnike, pa tek onda kročiti u dom gde ga očekuju.
Domaćini će gosta prvo poslužiti biljnim čajem, kako bi se on ugrejao i okrepio, a nakon toga poslužiti i neki od lokalnih specijaliteta - sirovo meso jelena ili sirovu ribu. Prilikom ispraćaja gosta Nenci će mu uvek nešto pokloniti, a najčešće su to ručno rađeni suveniri koji će ga podsećati na boravak u njihovom domu.
Čuvaši su poznate pivopije - goste dočekuju sa kriglom u rukama
Narod Čuvaši, koji pretežno naseljava teritoriju između reke Volgde i Siriba, poznat je po tome što proizvodi pivo. Zato se, po tradiciji, gosti u Čuvašiji dočekuju upravo tako - sa punom kriglom hladnog piva u rukama. Ovo piće nudi se i ženama, pa nekada čak i adolescentima. Dolazeći u goste, domaćinima se obavezno nosi neki poklon.
Ovaj narod jako voli da prima goste, naročito kada je u pitanju neka proslava - rođenje deteta, svadba ili praznik. Tada se u kući pripadnika ove etničke grupe okuplja ogromna količina ljudi i važi pravilo da svako donosi svoje piće.
Mordovini imaju svoja pravila za doček gostiju
Mordovini su, kada je doček gostiju u pitanju, veoma striktni: u goste se nikada ne dolazi nepozvan, naročito na velike proslave, ali ukoliko ste pozvani - bićete dočekani sa puno topline. Gosti se, tradicionalno, dočekuju na ulasku u selo i prate sve do kuće, gde ih očekuje bogata trpeza sačinjena od lokalnih specijaliteta.
Kod Mordovina se u dom ni slučajno ne dolazi praznih ruku, to se smatra vrhuncem nekulture i nepoštovanja domaćina. Takođe, važi pravilo i da se sve dok gost ne stigne svojoj kući, dom u kome je on boravio ne sređuje, kako se u putu ne bi desila neka nesreća.