Samo 1 šaka ovih plodova dnevno i zaboravićete na probleme sa vidom

Dugi godina je šargarepa bila namirnica broj 1 za poboljšanje vida. Sada su stručnjaci ustanovili da ovi orašasti plodovi imaju još bolji efekat kada se održavanje dobro vida u pitanju.

Većinu savremenih poslova je skoro nemoguće obaviti bez korišćenja računara ili mobilnog telefona. Ovo, nesumnjivo, oštećuje čulo vida. Načina da ga zaštitimo ima nekoliko, ali je ishrana ubedljivo najbolji. Jedna namirnica se posebno pokazala kad veoma delotvorna i ne, to nije šargarepa.

Tajna je u ovom sastojku

Samo 1 šaka pistaća dnevno dokazano poboljšava vid, ustanovili su stručnjaci sa Tutfs Univerziteta u Masačuestsu, u SAD. Tajni sastojak ovog koštunjavog voća, koji štiti zdravlje naših očiju jeste lutein. Zahvaljujući njemu, naše oči bolje filtriraju plavu svetlost koju emituju ekrani, dok sam antioksidans štiti i mrežnjaču od razvoja degenerativnih promena prouzrokovanih načinom života.

"Pistaći su užina bogata hranljivim materijama koja obezbeđuje esencijalne vitamine, minerale i antioksidanse. Lutein je dostupan u drugim namirnicama, kao što su brokoli i lisnato povrće, ali prirodne masti pistaća omogućavaju da se ovaj antioksidans lakše apsorbuje u krv", naveo je Tami Skot, neuropsiholog koji je vodio istraživanje, u intervjuu za britanski portal Ekspres.

Dovoljna je samo 1 šaka dnevno

Za odražvanje dobrog vida dovoljno je unositi svakodnevno male količine pistaća - stručnjaci kažu da je dovoljna i samo 50-ak grama, odnosno jedna šaka koštunjavog. Ova količina dovoljna je da se unos antioksidanasa udvostruči i time se doprinese zdravom i dobrom vidu. Poboljšanje se može primetiti već za 6 nedelja kontinuirane konzumacije pistaća, što je veoma brzo u poređenju sa drugim namirnicama ili suplementima.

Osim u pistaćima, brokoliju i lisnatom povrću, lutein se (doduše, u manjim količinama) može pronaći i u jajima, paradajzu, artičokama, šargarepi, bundevi, spanaću i rotkvicama. Kako biste imali dobar vid, stručnjaci preporučuju i redovan unos kajsija, koje su bogate beta karotenom i likopenom, kao i tamno bobičasto voće, koje pored antocijanina sadrži i karotenoide, zeaksantin i lutein, kvercitin, rutin i rezveratol.