Voće može biti deo ishrane čak i ako imate dijabetes, jasni su stručnjaci. Iako voće sadrži ugljene hidrate koji se u organizmu pretvaraju u šećere, ono isto tako obezbeđuje zdrave ugljene hidrate potrebne za pravilno funkcionisanje mozga i crvenih krvnih zrnaca.
Premda u njemu ima prirodnih šećera, visoki sadržaj vlakana u voću pomaže da se oni izbalansiraju.
"Vlakna usporavaju varenje. To omogućava da duže osećamo sitost i sprečava nagle skokove šećera u krvi", kaže dijetetičar Kejt Paton. Pored toga, voće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od raka i bolesti srca.
Voće koje se preporučuje dijabetičarima
Svo voće je korisno, čak i za osobe s dijabetesom, ali pri njihovom izboru može pomoći glikemijski indeks - merilo koje klasifikuje hranu s ugljenim hidratima prema tome koliko brzo može podići nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks se kreće od 0 do 100, a voće sa niskim glikemijskim indeksom (50 ili manje) neće prouzrokovati velike oscilacije nivoa šećera u krvi. Ovde spadaju:
- Jabuke
- Trešnje
- Breskve
- Maline
- Kajsije
- Kruške
- Grožđe
- Pomorandže
- Jagode
- Borovnice
- Grejpfrut
- Nar
- Smokve
- Nektarine
- Kivi
- Avokado
Uopšteno, sveže voće je najbolji izbor, jer je ceo presan ili zamrznut plod bogat vlaknima i drugim korisnim sastojcima.
"Jedite raznobojno voće i povrće. Različite boje donose različite vitamine, minerale i antioksidanse. Da biste dobili sve korisne supstance, odaberite voće u bojama duge - od crvenih jagoda do tamnoljubičastih kupina i svih boja između", savetuje Paton, a piše Klivlend Klinik.
Voće koje treba izbegavati
Ne postoji voće koje se smatra lošim, ali neko ima visok glikemijski indeks, što znači da može izazvati brz porast šećera u krvi. Zato dijabetičari treba da budu oprezni, pa je neophodno ograničiti i izbegavati sledeće voće:
- Banane
- Mango
- Ananas
- Suvo grožđe
- Lubenica
Takođe, treba izbegavati prerađeno i konzervirano voće, kao i voćne sokove sa dosta šećera.
Koliko voća treba jesti
Smernice za ishranu preporučuju pet porcija voća i povrća svakog dana, bez obzira da li imate dijabetes ili ne.
Pošto voće ima više kalorija i šećera od povrća, pokušajte da uspostavite ravnotežu i pravite razmake između obroka.
"Uopšteno govoreći, jedna porcija je mali do srednji komad cele voćke, veličine teniske loptice", pojašnjava dijetetičar i predlaže da se porazgovarate prvo sa stručnjakom kako bi vas posavetovao i razvio plan zdravih obroka.