Koje voće je najbolje za dijabetičare

Mirisno, ukusno i sočno voće će nas svakako primamiti da ga slasno pojedemo, ali da li je ova namirnica loša za osobe sa dijabetesom? Ukoliko imate taj zdravstveni problem, sigurno ste oprezni prema prirodnim šećerima, ali ne morate ih u potpunosti izbegavati, savetuju dijetetičari.

Voće može biti deo ishrane čak i ako imate dijabetes, jasni su stručnjaci. Iako voće sadrži ugljene hidrate koji se u organizmu pretvaraju u šećere, ono isto tako obezbeđuje zdrave ugljene hidrate potrebne za pravilno funkcionisanje mozga i crvenih krvnih zrnaca.

Premda u njemu ima prirodnih šećera, visoki sadržaj vlakana u voću pomaže da se oni izbalansiraju.

"Vlakna usporavaju varenje. To omogućava da duže osećamo sitost i sprečava nagle skokove šećera u krvi", kaže dijetetičar Kejt Paton. Pored toga, voće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od raka i bolesti srca.

Voće koje se preporučuje dijabetičarima

Svo voće je korisno, čak i za osobe s dijabetesom, ali pri njihovom izboru može pomoći glikemijski indeks - merilo koje klasifikuje hranu s ugljenim hidratima prema tome koliko brzo može podići nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks se kreće od 0 do 100, a voće sa niskim glikemijskim indeksom (50 ili manje) neće prouzrokovati velike oscilacije nivoa šećera u krvi. Ovde spadaju:

Uopšteno, sveže voće je najbolji izbor, jer je ceo presan ili zamrznut plod bogat vlaknima i drugim korisnim sastojcima.

"Jedite raznobojno voće i povrće. Različite boje donose različite vitamine, minerale i antioksidanse. Da biste dobili sve korisne supstance, odaberite voće u bojama duge - od crvenih jagoda do tamnoljubičastih kupina i svih boja između", savetuje Paton, a piše Klivlend Klinik.

Voće koje treba izbegavati

Ne postoji voće koje se smatra lošim, ali neko ima visok glikemijski indeks, što znači da može izazvati brz porast šećera u krvi. Zato dijabetičari treba da budu oprezni, pa je neophodno ograničiti i izbegavati sledeće voće: 

Takođe, treba izbegavati prerađeno i konzervirano voće, kao i voćne sokove sa dosta šećera.

Koliko voća treba jesti

Smernice za ishranu preporučuju pet porcija voća i povrća svakog dana, bez obzira da li imate dijabetes ili ne.

Pošto voće ima više kalorija i šećera od povrća, pokušajte da uspostavite ravnotežu i  pravite razmake između obroka.

"Uopšteno govoreći, jedna porcija je mali do srednji komad cele voćke, veličine teniske loptice", pojašnjava dijetetičar i predlaže da se porazgovarate prvo sa stručnjakom kako bi vas posavetovao i razvio plan zdravih obroka.