Pasulj, korisna i nutritivno bogata namirnica, nezaobilazan je u mnogim zemljama - od njega se prave čorbe, služi se uz meso i kobasice, čak se koristi za pripremu kolača. Portal Tejst Atlas, sačinio je listu 100 najboljih jela od pasulja na svetu, i iako Srbija nije na prvom mestu, generalno je dobro prošla, jer se čak tri specijaliteta nalaze na ovom popisu.
Trijumfovala je sopa tarasca iz Meksika, drugo jelo je diri ak pwa sa Haitija, dok je feijao tropeiro iz Brazila zauzeo treći poziciju. Na šestom mestu se našao jedno od omiljenih jela srpske kuhinje - pasulj.
Jelo je tipičan predstavnik srpske kuhinje i tradicionalno se sprema od belog pasulja. Krčka se sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem kao što su luk i šargarepa. Paprika, lovorov list i beli luk se obično koriste kao začini, a služi se uz hrskav hleb i isečeni sirov crni luk sa strane, piše na pomenutom portalu.
Čorbast pasulj je takođe na listi
Ali ovde nije kraj srpskim jelima od pasulja. Dalje, na 29. mestu je čorbast pasulj - koji se pravi od pasulja, luka, šargarepe, paprike, belog luka i lovorovog lista. Suvo ili dimljeno meso i rebra su uobičajeni dodaci kako bi ga učinili ukusnijim i dali jelu mirisnu, dimljenu aromu. Obično se začini peršunom i biberom nakon što je kuvan, a bio je osnovno jelo u menzi jugoslovenske vojske zbog jednostavne pripreme i hranljivih vrednosti.
Ništa bez prebranca
I na 39. mestu našao se čuveni prebranac i Tejst Atlas navodi da je prebranac srpsko jelo koje se sastoji od pasulja zapečenog sa lukom, slatkom paprikom u prahu, uz ulje i vodu. Danas se tradicionalno služi kao prilog uz glavno jelo, ali se može konzumirati i samo uz hleb, posebno za vreme posta.
Tu je i čuveno jelo iz Severne Makedonije
Takođe, na listi se našao i čuveni makedonski specijalitet - tavče gravče. Ovo nacionalno jelo iz Severne Makedonije se sastoji od pasulja i dinstanog luka, ulja, bibera i začina kao što su peršun, so. Iako je prvenstveno jelo bez mesa, u neke recepte se ipak stavlja dimljeno svinjsko meso, slanina, kobasica ili suvo meso.