Magazin

Ova vrsta kafe sadrži opasne hemikalije: Kada se pije u većim količinama može izazvati rak

U svetu se dnevno popije više od dve milijarde šoljica kafe. Ovaj okrepljujući napitak ima niz zdravstvenih prednosti, ali je jedna vrsta kafe povezana i sa povišenim rizikom od razvoja maligniteta.
Ova vrsta kafe sadrži opasne hemikalije: Kada se pije u većim količinama može izazvati rak© Canva / Helder Quiala

Opasna hemikalija je povezana sa nastankom dve vrste raka

Instant kafa je veoma popularna jer je najjednostavnija za pripremu, ali stručnjaci upozoravaju da prevelik unos ove vrste kafe može povećati rizik od razvoja određenih vrsta kancera. Razlog zbog koga je ovaj kofeinski napitak potencijalno opasan po zdravlje krije se u njegovom sastavu, odnosno u hemijskoj supstanci akrilamid, koja nastaje prilikom zagrevanja zrna kafe na visokim temperaturama.

Laboratorijska ispitivanja na životinjama otkrila su da je akrilamid jedan od okidača za razvoj raka pluća, kao i kancera reproduktivnih organa, zbog čega su naučnici ovu hemijsku supstancu svrstali i u potencijalno opasne za ljude. Upozorenje je izdato čak i od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, prenosi Dejli Mejl.

Ako se pije umereno, rizik postoji, ali je manji

Kako su pokazala istraživanja, u jednoj porciji instant kafe sadrži se dvostruko više akrilamida nego u običnoj, mlevenoj kafi. Ipak, kako bi se postojanje ove supstance dramatično odrazilo na zdravlje, čovek bi trebalo da dnevno popije oko 10 šoljica kafe, što je u svakodnevnom životu malo verovatno da će se desiti.

Istovremeno, instant kafa sadrži i veliku količinu antioksidanasa, koji štite ćelije od oštećenja, kao i melanoidine, koji poboljšavaju raznovrsnost korisnih bakterija u digestinom traktu, a samim tim i pozitivno utiču na zaštitu od raznih oboljenja.

Ove dve vrste kafe su najzdravije

Sa druge strane, dve najzdravije vrste kafe, po mišljenju stručnjaka, jesu espreso i filter kafa. Espreso kafa se pokazala kao odličan stimulator moždanih aktivnosti i povazana je sa redukovanjem rizika za nastanak Alchajmerove bolesti, dok je filter kafa veoma učinkovita u smanjenju rizika od razvoja bolesti aterija.

Naučnici su takođe ustanovili da kofein, koji je glavni sastojak kafe, smanjuje inflamantorne procese u organizmu i usporava odumiranje moždanih ćelija, a uz dodatak određenih začina može biti i dobar saborac u borbi sa viškom kilograma. Naravno, o unosu kafe u organizam treba voditi računa, premda velike količine mogu dovesti do anksioznosti, glavobolja i nesanice.

image