Sve vreme smo pogrešno oraganizovali frižider: Tačno mesto za svaku namirnicu, otkrivaju stručnjaci

Nabavka iz prodavnice je tu i vreme je da hranu rasporedimo u frižider - stavljamo sve što je flaširano u police na vratima i tek tako raspoređujemo ostalo. Ipak, stručnjaci napominju da većina nas pogrešno organizuje frižider i otkrivaju kako treba tačno pakovati namirnice, uključujući sirovo meso, dodatke jelima.

Osim što će pravilno stavljene namirnice u frižider napraviti jedan lep estetski momenat, raspored može osigurati da ne postanemo žrtva trovanja hranom. Ipak, činjenica je da često namirnice samo ubacimo i stavimo gde god ima mesta u frižideru, ali stručnjaci napominju da treba da budemo oprezni, posebno oko hrane koje je lako kvarljiva.

Za početak, potrebno je voditi računa o temeraturi i uzeti u obzir da ona u frižideru varira između polica, naglašavaju ekspreti iz organizacije Which koja pomaže potrošačima da donose bolje odluke kroz testiranja, edukaciju i savetovanje o kvalitetu proizvoda i usluga.

"Treba gledati na temperaturu termostata kao prosečnu temperaturu u frižideru jer, po pravilu, što je polica viša, temperatura je viša", ističu.

Kako pravilo odložiti namirnice

Suhomesnati proizvodi, ostaci hrane, kremasti kolači i sve namirnice koje nije potrebno termički obrađivati treba skladištiti na gornjoj polici. Srednja polica je idealna za mlečne proizvode, kao što su sir, puter i jogurt, jaja. Iako većina ljudi drži mleko u vratima frižidera, ipak se savetuju da ga skladištite na srednjoj polici.

Donju policu treba koristiti za sirovo meso, živinu i morske plodove. "Presno meso, živina i plodovi mora treba da se čuvaju u zatvorenim posudama tako da ne mogu da dodirnu ili kapnu na drugu hranu", ističu stručnjaci, a piše Dejli mejl.

Fioke treba koristiti za voće i povrće, ali ne treba ih mešati. Konačno, police na vratima - najtoplije mesto u frižideru treba upotrebiti za određene dodatke jelima, kao što su javorov sirup, majonez, pesto: "Prisustvo prirodnih konzervansa, kao što je sirće, u mnogim dodacima znači da ih ne treba držati u mnogo hladnijim delovima", kažu ovi stručnjaci.

Namirnice koje ne moramo da stavljamo u frižider

Postoji veliki broj namirnica koje se obično čuvaju u frižideru, a zbog toga mogu brzo izgubiti ukus i svežinu. Preporučuje se da hleb, krastavce i paradajz u tetrapaku držimo u kuhinjskim delovima. Takođe, ni kečap ne mora da idu u frižider.

"Ne samo da sadrži sirće, već je paradajz prirodno kiseo, a to pomaže da se proizvod očuva u uslovima sobne temperature", pojašnjavaju stručnjaci.

Idealna temeratura frižidera

Da bi hrana duže bila sveža, savetuje se da je ključno da frižider bude na temperaturi između 0 i 5 stepeni. Sve preko može dovesti do brzog razvoja klica i potencijalnog trovanja hranom.