Namirnice i predmeti koje ne treba držati u blizini šporeta - mogu da budu veoma opasne
Često oko šporeta i rerne imamo stvari i hranu da nam budu pri ruci kako bismo što pre spremili obrok. O ovomo bi trebalo dobro promisliti, jer temperature oko šporeta su često veoma visoke, pa to utiče na kvarljivost namirnica, a neki predmeti predstavljaji potencijalna opasnost po čoveka i njegovo zdravlje.
Ulje, začini, sirće - što dalje od toplote
Ulja koje koristimo za kuvanje i salate osetljiva su na temperaturu, posebno ako govorimo o maslinovom. Visoke temerature utiču na kvalitet, a na kraju krajeva ulja mogu i da užegnu. Isto važi i za sirće i brzo možemo da osetimo da neće imati dobar ukus.
Što se tiče začina, čini se da ima smisla da ih držimo blizu šporeta, tako da su uvek spremni za stavljanje u jela. Ali možda ćemo otkriti da tako skladišteni začini brže gube ukus, jer toplota isušuje eterična ulja koja im daju ukus i aromu. Još jedan potencijalni problem leži u tome što vlažnost koja se razvija, posebno ako redovno kuvamo variva i supe, uzrokuju da se začini zgrudvaju.
Električni uređaji, ubrusi, kuhinjske krpe
Imati papirne ubruse ili krpe pri ruci, kako bismo se lakše nosili sa bilo kakvim prosipanjem u kuhinji deluje kao odlična ideja, ali ovi predmeti su veoma zapaljivi, te ih treba držite dalje od ploče za kuvanje. Toplota može da pokvari elektronske komponente, pa čak i da ih otopi, ako se dovoljno zagreje, zato treba razmislite o tome da pomerimo te uređaje sa pulta posebno pametni telefon, toster i slično.
Kvarljiva hrana
Dodatna toplota ploče za kuvanje dovodi do toga da određene namirnice omekšaju i brže se pokvare. Postoji razlog zašto krompir, luk i drugo povrća zahteva hladna, tamna mesta sa niskom vlažnošću.
Sredstva za čišćenje
Proizvodi za čišćenje mogu da predstvaljaju potencijalni problem sa zapaljivošću, a još hemikalije koje se oslobađaju ako se zapale mogu biti opasne po zdravlje.
Konzervisana hrana i lekovi
Koliko god mislili da hrana u konzervi ne može da se pokvari, to ne važi ako su u pitanju visoke temperature. Dakle, preporuka je da pasulj ili supe iz konzerve čuvamo na sobnoj temperaturi, a ne pored šporeta gde toplota sigurno utiče na ispravnost. Takođe, za većinu lekova, treba birati hladno i tamno mesto za odlaganje, a područje oko šporeta očigledno nije dobar izbor. Drugim rečima, dugotrajno izlaganje toploti može smanjiti efikasnost lekova, piše Ril Lajf.