Širom sveta, žene kuvaju više obroka nedeljno od muškaraca - ali Italija, koja je već globalno priznata po svojoj preukusnoj kuhinji ukazuje da se muškarci protive tom trendu. Zapravo, to je jedina nacija na svetu u kojoj muškarci ipak imaju glavnu reč prilikom spremanja jela.
Iz raznih izvora može se zaključiti da je kuvanje veoma važan deo kulture i porodičnog života kod Italijana. Kod njih večera se retko poručuje i oni insistriraju na sveže pripremljenim jelima.
"Počeo sam da kuvam kada sam bio klinac. Od bake i deke sam naučio da kuvam, takođe da kupujem dobru hranu. I volim da jedem", svedoči inženjer elektrotehnike Ilario Tito.
"Za Italijane vreme provedeno u kuvanju je slično religiji. Takođe to pruža priliku da se porodice i voljeni okupljaju", ističe sociolog Emilijana De Blazio za Si-Bi-Es. Ona dodaje da je sve više žena koje se pridružuju radnoj snazi, a sa željom za dobrim, domaćim obrocima, muški identitet u naciji se menja. Takođe je ocenila da muškarci verovatno žele da oforme grupe i porodice, kao i da zadrže nasleđe iz prošlosti.
Kuvaju za žene, ali i zato što vole da pripremaju hranu
Jedna prodavnica hrane u Rimu, ponudila je časove kuvanja koji obrađuju različite gastronomske teme. Jedan od učenika Rikardo potvrdio je da on najčešće kuva u domu koji deli sa svojom verenicom. Kaže da ona radi do kasno, pa onda on kuva, a da voli vreme provedeno u pripremi obroka, kao i izraz lica njegove verenice kada dođe kući i vidi postavljen sto.
Možda kuvaju obroke, ali ne sređuju kuhinju za sobom
Koliko god uživali u kuvanju, ipak ne uživaju u tome da raspreme za sobom, pa taj deo posla ostaje da urade žene.
"Obično muškarci ne čiste kuhinju, ali ovo je problem koji možemo da rešimo. Možemo ga popraviti", kaže sociolog.