Ovo je "Mišelinov" restoran sa najskupljim degustacionim menijem - u kome morate da sedite na podu

Ako želite da odete u restoran u kome se nalazi najskuplji degustacioni meni ocenjen "Mišelinovom zvezdicom", budite spremni da na vratima izujete cipele i sedite na podu dok jedete. Nije u pitanju apstraktni ritual koji poboljšava ukus hrane, već je to samo deo kuluture zemlje u kojoj se restoran nalazi.

Najskuplji degustacioni meni ocenjen jednom "Mišelinovom zvezdicom" se nalazi u Tokiju, u restoranu "Ginza Kitafuku", gde najskuplji obrok po osobi iznosi 2,130 dolara. On se u potpunosti sastoji od jedne vrste snežnog raka, koju posebno voli japanska kraljevska porodica i koja je toliko poštovana u Japanu da ima muzej koji joj je posvećen.

Ipak, čak i veliki ljubitelji morskih plodova treba da se pripreme za potencijalno naugodan prizor, jer kao deo iskustva, kuvar kolje životinju pred njihovim očima samo nekoliko sekundi pre nego što treba da se pojede. Mnogi influenseri tvrde da je odlazak u ovaj restoran "jedno od najneverovatnijih iskustava sa hranom koju su ikada imali", uprkos visokoj ceni.

Oni koji ne mogu da podnesu tradicionalni japanski stil sedenja mogu zatražiti zasebnu prostoriju koja ima klasične stolove i mesta za sedenje, uglavnom namenjene turistima koji žele da im bude udobnije.

Gosti koji žele povoljniji obrok mogu da naruče jelo od crvene krabe za 258 dolara, a ova večera i dalje uključuje predstavu pripremanja živog raka.

Neobičan restoran zauzima prvo mesto na novoj listi koju je sastavii portal o hrani "Šefs pensil (Chef’s Pencil)", u kome su proučavani najskuplji Mišelinovi degustacioni meniji širom sveta za 2024. godinu. Drugi najskuplji je takođe u Aziji - restoran "Ultraviolet" sa tri zvezdice koji se nalazi u Šangaju i u ponudi ima obrok koji košta 1,230 dolara, prenosi "Njujork post".

Portal je ovaj restoran nazvao "zadivljujućom fuzijom gastronomije i najsavremenije vizuelne tehnologije". Njujork je na trećem mestu, sa najskupljim degustacionim menijem u SAD koji se nalazi u restoranu "Kavijar Rus".

Ovde gosti mogu platiti 950 dolara za 11 obroka u kojima je glavni sastojak kavijar, a isti grad je takođe zauzeo sledeće mesto na listi sa restoranom "Masa". Na broju pet je tokijski "Azabu Kadovaki", mali lokal sa tri Mišelinove zvezdice i degustacionim menijem od 935 dolara.