Magazin

Određene namirnice utiču na miris tela

Da li ste primetili kako začinjena ili jako aromatična hrana može učiniti da telo ima... pa... jači miris? Osim uobičajenih "prestupnika" kao što su beli i crni luk, namirnice poput crvenog mesa, ribe i začina takođe izazivaju ovu, ne baš prijatnu pojavu.
Određene namirnice utiču na miris tela© kues1/freepik

Svima je jasno da beli i crni lik izazivaju neprijatan zadah, ali treba imati na umu da i druga hrana utiče na miris tela. U suštini, namirnice koje će najviše uticati na telesni miris su one koje sadrže sumpor, naglašavaju stručnjaci. 

Šta se događa u telu kada jedete hranu koja može da se odrazi na miris

Dakle, znoj je povezan sa telesnim mirisom i postoji razlog zašto se češće oseti jači miris iz pazuha i prepona - to je zbog znojnih žlezda, koje su povezane sa folikulima dlake. Kada se znoj iz ovih žlezda pomeša sa bakterijama na površini kože nastaje miris koji se pojačava u zavisnosti od toga šta jedete. Gastroenterolog dr Kristin Li objašnjava ovaj fenomen i ističe koja hrana utiču na miris tela nakon konzumiranja.

Začini

Začini kao što su kari, kim i piskavica mogu izazvati neprijatan zadah, a sadrže isparljiva jedinjenja koja se apsorbuju u krvotok i oslobađaju kroz znojne žlezde, što dovodi do naglašenog mirisa.

Meso

Jesti biftek, zvuči veoma primamljivo, ali kada konzumirate crveno meso, ono može da oslobodi proteine kroz znoj i "kada se oni pomešaju sa bakterijama na koži, njihov miris se pojačava", objašnjava dr Li.

Alkohol

Koktel ili čak vino uz večeru takođe mogu izazvati neki neprijatan miris. Alkohol se metaboliše u sirćetnu kiselinu, koja se oslobađa kroz pore vaše kože, kao i kroz dah.

Riba

U zavisnosti od vaših gena, riba može biti jedna od namirnica koja utiče na vaš telesni miris. U veoma retkim slučajevima, telo pretvara nusproizvod morskih plodova koji se zove holin u mirisni trimetilamin koji podseća na miris ribe. Ovaj molekul putuje kroz organizam i izlučuje se kroz dah i kožu.

Povrće iz grupe krstaša

Hrana kao što su brokoli, kupus sadrže sumporne komponente koje, kao i beli luk i luk, mogu uticati na telesni miris kada se razgrade tokom varenja. 

Takođe, vredi napomenuti da na ovu pojavu se mogu odraziti i drugi faktori, kao što su genetika, lična higijena i određena medicinska stanja, piše Klivlend Klinik. 

Higijena u borbi protiv neprijatnog mirisa

Najefikasniji način da sprečite telesni neprijatan miris je dosledno i temeljno kupanje. To znači da se redovno tuširate i temeljno perete svoje telo - fokusirajući se na prepone i pazuh. Koristite antibakterijski sapun da biste uništili bakterije na koži koje izazivaju neugodne mirise i redovno perite peškire i bade mantile.

Preporuka je da se koriste antiperspiranti i dezodoransi, jer mogu "maskirati" miris. Bitno je da se hidrirate, jer voda pomaže u izbacivanju toksina i značajno utiče na miris tela, a savetuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. 

Ipak, ako primetite značajne promene u svom mirisu, uvek je dobro konsultovati se sa lekarom kako biste isključili moguće medicinske probleme.

image