Post nije dijeta: Kako treba postiti, za RT Balkan savetuje nutricionista
Dani posta su pred nama i za osobe koje su odlučile da poste podrazumeva se uzdržavanje od rđavih misli i dela, a tada se učestalije izgovaraju molitve, čine dobra dela. Period do Božića podrazumeva i eliminaciju hrane životinjskog porekla, osim nekad ribe, ali treba imati na umu da post nije dijeta, već je tu da jača organizam u svakom pogledu:
"Mnogima je cilj posta da smršaju, što je potpuno pogrešno. Post treba da jača i duh i telo i to kroz taj odnos suzdržavanja od određenih namirnica i balansa unosa hranljivih materija. Tako da, svako ko reši da posti, trebalo bi dobro da razmisli i da sa ozbiljnim i pravim motivom uđe u post. Ako postimo iz duhovnog razloga, prilično se znaju pravila koji treba da se pridrživamo - poenta je da se suzdržavamo od hrane, a ne da za svaku mrsnu namirnicu nađemo zamenu posne. U današnje vreme je jednostavno postiti, jer su te zamene veoma dostupne", naglašava nutricionista Jasmina Stojanović Ristivojević za RT Balkan.
Kako treba postiti
Nutricionista predlaže da obratimo pažnju na davno zaboravljena jela, koja su u ovom periodu veoma korisna:
"Jasno je da se tokom posta ne jedu namirnice životinjskog porekla, osim danima kada je dozvoljena riba. Generalno bi bilo bilo bolje da imamo veći unos voća i povrća, nego što se unosi hleb. Obično, mnogi da bi nadoknadili svoj energetski unos, povećaju konzumaciju ugljenih hidrata i jedu više hleba. Ranije su se konzimirale namirnice od celog zrna, jer imaju bolji glikemijski indes i duže smo siti. Na primer, mi pšenicu kuvamo samo za slavu, a sada niko ne kuva pšenicu da mu bude obrok. Zato, eto prilike da tokom posta kuvana pšenica bude odličan doručak ili slatkiš - potrebno je samo dodati malo malo šećera i oraha. Ona je zdrava namirnica, držaće nas duže sitim, unosimo celo zrno semena gde se angažuju svi enzimi za varanje, a potpuno je zaboravljeno jelo. Takođe, nekada se tokom posta kuvao pasulj sa ječmom, a ova kombinacija bi dala dobar balans aminokiselina koje pomažu u varenju i doprinose dužoj sitosti", ističe Jasmina.
Posebno treba obratiti pažnju na jednu vrstu voća:
"Ne treba zanemariti i jezgrasto voće koje je odlično posebno u danima kada se posti na vodi - na primer, u neku salatu možete ih slobodno dodati i eto obroka koje je energetski bogat, a plus obiluje vitaminima i mineralima", pojašnjava Jasmina Stojanović Ristivojević za RT Balkan.
Koji su pozitivni efekti posta
Jedan od njih jeste taj što razmišljamo šta jedemo, a radimo i na duhovnom segmentu:
"Volim da kažem da smo prilikom posta uključili mozak i da razmišljamo šta ćemo pojesti. Ne jedemo po principu ''idi mi, dođi mi' nego promislimo šta ćemo konzumirati - šta je posno i šta ćemo pojesti. Dakle, bavimo se razmišljanjem vezanom za ishranu. Ako na pravilan način postimo, radimo i na duhovnom segmentu na kontrolu unosa hrane, kroz izbacivanje određenih namirnica i vođenjem računa šta jedemo. Generalno je dobro postiti", smatra Jasmina.
Kada se jede riba, a kad jela "na ulju"
Na vodi se posti sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni. Subotom, nedeljom kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice koji pada 4. decembra jede se i riba. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez ribe i "na vodi", piše na portalu SPC.