Ljuta, začinjena jela možda nisu za svakoga i mnogi ne uživaju u tom pikantnom ukusu koji pali nepca. Ipak, ima i onih koji ne mogu da zamisle obrok bez pikantnih soseva i ljutu papričicu smatraju izvorom dobrog zdravlja. Izgleda da u svemu tome ima i istine, jer takvi dodaci mogu pozitivno da se odraze na organizam, pod uslovom da ste umereni u konzumaciji istih. Naravo, postoje i oni koji moraju da izbegavaju ljuto.
Ukoliko imate visok krvni pritisak, generalno se preporučuje da smanjite unos natrijuma u ishrani. Ali kakve to veze ima sa začinjenom hranom?
Žene koje da su obično jele začinjenu hranu imale su 26 odsto manje šanse da imaju hipertenziju u poređenju sa onima koje nisu jele, kaže studija iz Kine, objavljena u magazinu European Journal of Nutrition. Iako se razlozi još proučavaju, preliminarna istraživanja na životinjama sugerišu da jedinjenje koje čili paprici daje pikantnost, može pomoći u suzbijanju hipertenzije uzrokovane ishranom sa visokim sadržajem soli, kažu istraživači. Zanimljivo je da je hrana koju su učesnici studije sami ocenili kao "umereno" začinjenu, pokazala se kao najpovoljnija za krvni pritisak. Zato začinite jelo, ali nemojte preterivati, piše Eating well.
Takođe, postoji povezanost između redovnog konzumiranja začinjene hrane i smanjenog rizika od smrtnosti usled srčanih bolesti i moždanog udara, ukazuje pregled istraživanja iz 2022. godine, objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research. Ova studija ustanovilo je korelaciju, ali ne i uzročno-posledičnu vezu, što znači da nije sigurno da je začinjena hrana direktno dovela do boljeg zdravlja srca. Međutim, nešto u vezi sa onima koji redovno jedu začinjenu hranu doprinelo je njihovoj nižoj stopi smrtnosti.
"Iako su potrebne dodatne studije, konzumacija ljutog čilija bogatog kapsaicinom (komponenta ljutih papričica,) povezana je sa povećanim nivoima HDL holesterola, koji štiti od srčanih bolesti, i smanjenim LDL holesterolom", kaže Alias Figeroa, nutricionista i dodaje:
"Ljuta hrana utiče da se ranije osećate da ste siti, a ovo zapravo može pomoći u negovanju pozitivnog odnosa sa hranom", naglašava nutricionista.
Ko treba da je izbegava
Ali koliko god pikantna hrana i začini imali dobar uticaj na telo, postoje i nedostaci.
Bez obzira da li imate povremeni refluks kiseline ili potpunu gastroezofagealnu refluksnu bolest, treba znati da je začinjena hrana poznati okidač za ove nelagodnosti, ukazuju istraživanja. "Osobe koje imaju žgaravicu ili stanjem poput gastritisa treba da vode računa o tome koliko često ili koliko začinjene hrane jedu, jer to može biti iritantno", kaže Zariel Grulon, dijetetičar. Može doći i do problema sa varenjem, a osobama koje imaju problema sa kolitisom ili sindromom iritabilnog creva se savetuje da preskoče ljutu, začinjenu hranu, jer može pogoršati simptome.