
Ove namirnice nikada ne bi trebalo da pripremate u fritezi na vruć vazduh

Pomama za fritezama na vruć vazduh traje već neko vreme, jer su one veoma praktični, priprema u njima ne zahteva dodavanje ulja, nisu ni previše skupe, a i kompaktne su, pa staju u svaku, čak i najmanju kuhinju. Ipak, ovi kuhinjski aparati nisu uvek najbezbednije rešenje i mogu dovesti do požara ukoliko se u njima pripremaju namirnice koje nisu odgovarajuće.
Kokice
Najočigledniji primer namirnica koje ni slučajno ne treba pripremati u "erfrajeru" jesu kokice: zrna kukuruza prethodno zagrejana imaju tendenciju da "skaču", te se može dogoditi da ona "skoče" previše visoko i zaglave se u grejaču, koji se nalazi na vrhu friteze. To moće dovesti do pojave dima, pa čak i izazvati požar, upozoravaju stručnjaci.
Sir
Jela sa sirom takođe ne bi trebalo pripremati u fritezi ovog tipa, jer se on, prethodno otopljen vrućim vazduhom, može zalepiti za unutrašnjost uređaja. Ne samo što će tako otopljen on da se lepi za namirnice svaki put kada se friteza uključi, već može dospeti i u ventilacione otvore i time ugroziti rad uređaja, preneo je britanski portal Ekspres.
Hrana sa dosta šećera
Hranu koja je prepuna šećera, ali i soseve koji u svom sastavu sadrže veliku količinu šećera (poput roštilj sosa ili kečapa), nikada ne treba pripremati u "erfrajeru". Razlog je sličan kao i kod sira: šećer se na visokim temperaturama topi, a zatim i karamelizuje i kao takav se može zalepiti za unutrašnjost uređaja. Dalje on može dimiti, pa se čak i zapaliti, te treba biti jako obazriv.
Spanać
Spanać, a ni drugi zeleniš, ne bi trebalo da se priprema u vritezi na vruć vazduh zbog mehanizma koji stoji iza pripreme hrane u ovom uređaju. Naime, hrana se u njemu sprema zahvaljujući cirkulaciji vrelog vazduha, i upravo to može napraviti problem: listići spanaća, zelja, blitve se mogu razneti po unutrašnjosti i zaglaviti u ventilacionim otvorima ili grejaču i tako dovesti do kvara uređaja.
This is a modal window.